Tetra Pak och Axjo tar nästa steg i sitt pågående samarbete med målet att vidareutveckla användningen av PolyAl* som utvinns vid återvinningen av dryckeskartonger. Genom att kombinera teknisk kompetens, materialkännedom och innovationskraft utforskar parterna hur PolyAl kan bearbetas och användas i nya industriella tillämpningar. Axjo är ett svenskt teknikföretag med 80 års erfarenhet av industriell produktutveckling, och har under de senaste decennierna specialiserat sig på produkter i återvunnet plastmaterial.
Med gedigen materialkunskap och fokus på innovation är Axjo en viktig samarbetspartner till Tetra Pak i arbetet med att utforska möjligheterna med PolyAl.
En viktig del av satsningen är att Tetra Pak investerar i ny, specialanpassad utrustning som installeras på Axjos anläggning. Utrustningen gör det möjligt att bearbeta PolyAl till pellets – ett format som lämpar sig väl för vidare testning, prototypframtagning och produktutveckling.
– Vi har en tydlig långsiktig ambition att möjliggöra storskalig användning av PolyAl, och det här projektet är ett viktigt steg på vägen. Genom att starta i mindre skala kan vi bygga kunskap, testa tekniken och utveckla nya tillämpningar tillsammans med Axjo – och på sikt skapa förutsättningar för framtida uppskalning, säger Amanda Persson, Sustainability Manager Nordics, på Tetra Pak.
En viktig del i Axjos arbetssätt är den så kallade omvända ingenjörsmetoden. Genom att utgå från en befintlig produkt tillverkad av nytt material analyseras dess struktur och funktion. Därefter utvecklas en motsvarande lösning med återvunnet innehåll – där PolyAl används som råvara.
– Resultatet blir alternativ som uppfyller samma funktionskrav och dessutom är designade för att kunna återanvändas många cykler för att sedan återvinnas igen i samma process. Det är cirkulär produktutveckling i praktiken, säger Jacob Nilsson, Koncernchef och ägare av Axjo Group.
Utöver att utveckla egna lösningar vill Tetra Pak och Axjo även stötta andra företag i omställningen till mer resurseffektiva materialflöden.
Projektet möjliggör:
• Materialutveckling med återvunnen råvara
• Testning och framtagning av prototyper
• Rådgivning kring materialval och produktdesign
• Insikter om design för att möjliggöra återvinning General Projektet sker i nära dialog med RISE, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, vilket ytterligare stärker förutsättningarna att skala upp lösningarna för framtida industriell användning.