Ny rapport från Hyresgästföreningen och Spacescape visar att Sveriges dyraste och mest eftertraktade villaområden också är bland de minst hållbara – och just därför passar bäst för att byggas om till blandade trädgårdsstäder. Bland landets villaområden med störst potential ligger Djursholm (Stockholm), Långedrag (Göteborg) och Bellevue (Malmö).
Rapporten visar också att villaägarna är mer positiva till förtätning än förväntat. Det utmanar den gängse bilden av villaägaren som ”förändringsfientlig”.
– Det är i våra mest eftertraktade villaområden vi både behöver och har möjlighet att bygga nytt. Livskvaliteten är hög, men områdena är ofta glest bebyggda, bilberoende och har för lite bostadsvariation. Just därför finns det stor potential att utveckla dem till framtidens blandade, gröna och hållbara trädgårdsstäder. Genom att förtäta smartare i dessa områden kan vi lösa både bostadsbrist och hållbarhetsproblemen, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.
Enligt rapporten Sveriges bästa villaområden – här finns potentialen att förtäta och skapa verklig trädgårdsstad kan förtätning i Sveriges 20 största städer skapa upp till 600 000 nya bostäder i redan etablerade villaområden. Beräkningen bygger på ett särskilt utvecklingsindex som väger samman livskvalitet och hållbarhetsbrister, och identifierar de områden där potentialen för förtätning är som störst. Resultatet visar att dessa villaområden ensamma kan täcka hela det bostadsbehov som Boverket prognostiserat för de kommande tio åren.
Rapporten visar också att över en tredjedel av villaägarna vill bygga ut sitt hus eller sin tomt. 22 procent kan tänka sig att sälja sin tomt till förtätning, och att nästan hälften är positiva eller neutrala till fler lägenheter i sitt område. Det innebär att ett av de stora hindren för förtätning – opinionen från de boende själva – inte är lika stort som tidigare antagits.
– Det finns en reformvilja i villa-Sverige – om regelverken och politiken hänger med. Många villaägare är öppna för fler bostäder i närområdet. Samtidigt har vi identifierat de områden där livskvaliteten är hög men hållbarheten låg – och just där finns den största potentialen. Det visar att lösningen på bostadsbrist och hållbarhetsproblem inte nödvändigtvis ligger i att bygga på nya platser utanför staden, utan i att utveckla det som redan finns, säger Martin Hofverberg.
Samtidigt visar intervjuer med kommunala planerare och byggaktörer att det finns flera strukturella hinder. Kommunerna saknar resurser och tydliga strategier, och planbestämmelser är ofta för rigida för att möta dagens behov. Byggföretag ser en marknad för småskaligt byggande i trädgårdsstadsstil, men upplever att planprocesser och lokalt motstånd sinkar utvecklingen.
– Det handlar inte om att riva villor och bygga höghus. Det handlar om att komplettera med små flerbostadshus och radhus där det passar, så att villaområdena kan omvandlas till verkliga trädgårdsstäder. Kommunerna bör genast ta fram översiktsplaner, planprogram och detaljplaner som möjliggör denna förtätning till trädgårdsstad. Med den här rapportens goda exempel vill vi visa kommunerna att det går om man vill, säger Alexander Ståhle, forskare på Spacescape och författare till rapporten Sveriges bästa villaområden – här finns potentialen att förtäta och skapa verklig trädgårdsstad.
Villaområdena har identifierats genom ett utvecklingsindex som väger samman faktorer som livskvalitet och hållbarhetsbrister. Genom att förtäta dessa villaområden kan man skapa fler bostäder samtidigt som man utvecklar dem till verklig trädgårdsstad.
Fakta om rapporten Sveriges bästa villaområden – här finns potentialen att förtäta och skapa verklig trädgårdsstad:
Resultaten bygger på en enkätundersökning som genomfördes av Norstat i januari 2025, där 200 villaägare i centralt belägna villaområden i Stockholm, Göteborg och Malmö deltog. Deltagarna fick svara på frågor om hur de ser på att bygga ut sina hus, dela sina tomter och om fler lägenheter bör tillkomma i deras område. Enkäten visar att en tredjedel vill bygga ut sin bostad, var femte kan tänka sig att sälja sin tomt för nybyggnation, och nästan hälften är mer eller mindre positiva till fler lägenheter i området.
Här är några av rapportens viktigaste resultat:
35 procent av villaägarna vill kunna bygga ut sitt hus.
36 procent vill kunna bygga mer på sin tomt.
22 procent kan tänka sig att sälja sin tomt om någon vill bygga fler bostäder.
25 procent tycker att det behövs fler lägenheter i närområdet.
Nästan hälften (46 procent) är positiva eller neutrala till fler bostäder nära dem.
Utöver enkäten har rapporten kompletterats med intervjuer med kommunala planerare och byggaktörer för att få en helhetsbild av möjligheter och hinder för förtätning i villaområden.
Bild: black home