Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och forskningsprogrammet WISE har lanserat ett Proof-of-Concept-anslag med syftet att överbrygga klyftan mellan akademisk forskning och innovationer inom materialvetenskap med fokus på hållbarhet.
Anslaget ger forskare möjlighet att utveckla sina tidiga upptäckter mot validerade metoder, produkter eller processer samt möjliggör aktiviteter som validerar och påskyndar utveckling och förbereder för innovation och kommersialisering.
Magnus Berggren, programdirektör för WISE-programmet, betonar vikten av Proof-of-Concept, PoC, anslagen:
– Avancerade material är avgörande för att uppnå ett hållbart samhälle. För att främja implementering och användning av nya material och energiteknologier för en cirkulär ekonomi är det viktigt att forskningsresultat översätts till innovationer som kan skalas upp snabbt och ge verklig effekt. De beviljade PoC-projekten bidar till en snabb och betydelsefull väg mot hållbarhet.
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljade de första Proof-of-Concept-anslagen 2017. År 2019 skapades plattformen Wallenberg Launch Pad, WALP. Forskare som har eller har haft anslag från Stiftelsen kan ansöka till WALP med sina idéer. De som går vidare i processen får stöd och coachning inom WALP.
Totalt har 115 Proof-of-Concept-anslag, inkluderat denna utlysning, beviljats sedan 2017.
– Proof of concept-anslagen möjliggör att den forskning som Stiftelsen finansierar också kan leda till innovationer och arbetstillfällen genom att överbrygga det gap som finns mellan aka¬demisk forskning och möjligheten till kommersialisering. Detta är också något som ligger helt i linje med Stiftelsens landsgagneliga ändamål. Anslagen beviljas forskarens värduniversitet och ska följa univer¬sitetets regelverk, säger Sara Mazur, verkställande ledamot, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
Detta var den första utlysningen av Proof-of-Concept-programmet för materialvetenskap. Den andra utlysningen öppnar den 1 september, med sista ansökningsdag den 15 oktober 2025.
Mellan en och fyra miljoner kronor
De projekt som beviljats finansiering får mellan en och fyra miljoner kronor vardera under en projektperiod på maximalt två år. Utöver finansiering får projektledarna fortsatt stöd från Wallenberg Launch Pad, WALP-teamet, för att utveckla sina innovationer till kommersiell
mognad.
– Vi är väldigt glada och tacksamma för anslaget som möjliggör vidareutveckling och kommersialisering av vår nanomaterialteknologi. Vi kommer nu att ta itu med utmaningar kring uppskalningen av syntesen och utvecklingen av högpresterande demonstratorer, vilket är avgörande för framtida kontakter med kunder inom segmentet för tryckt hållbar elektronik, säger Klas Tybrandt, professor i materialvetenskap vid Linköpings universitet.
– Vi är hedrade och tacksamma över att få detta stöd som bidrar till att driva hållbar innovation framåt. Anslaget gör det möjligt för oss att påskynda utvecklingen av biobaserade trälim som minskar beroendet av fossila material och möjliggör en mer effektiv användning av hela träråvaran – och som därigenom främjar omställningen till en cirkulär ekonomi, säger Eva Malmström Jonsson, professor i ytbehandlingsteknik vid KTH.
Beviljade Proof-of-Concept anslag inom 2024-års utlysning
Vladimir Krasnov, Stockholms universitet
A paradigm shift from Semi – to Super–conductors for a next generation of classical supercomputers
Erica Zeglio, Stockholms universitet
Hybrid systems for e-methanol production from CO2
Levente Vitos, KTH
Quantum-Mechanical Alloy Software for materials engineers (QMAS)
Ulrica Edlund, KTH
Multifunctional bio-composite for broad spectrum water purification
Martin Lawoko, KTH
DESIRABLE- Design for Recyclable Thermosets based entirely on Renewable feedstock
Klas Tybrandt, Linköpings universitet
AuNano inks for transparent flexible printed electronics
Mark Rutland, KTH
Fluorine Free Supercapacitors
Eva Malmström Jonsson, KTH
Innovative biobased wood adhesives
Aman Russom, KTH
Sustainable Lab-on-a-Chip Manufacturing with Glass 3D Printing
Bakgrund
Utlysningen omfattar innovationer inom materialvetenskap i en bred bemärkelse, men måste rikta in sig på en specifik hållbarhetsaspekt. Syftet är att ge forskare möjlighet att vidareutveckla sina tidiga upptäckter i vetenskapliga projekt mot innovation och kommersialisering.
För att vara behörig måste den sökande vara anställd vid ett svenskt universitet och ha eller ha haft bidrag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, eller ingå i programmen WISE, WWSC, WASP eller WAQCT. Tidigare utlysningar av Proof-of-Concept-anslag har gjorts inom programmet för life science, vilka har presenterats på KAW:s webbplats.