Hur mycket is smälter på en månad i ett välisolerat passivhus jämfört med ett hus byggt enligt dagens minimikrav? Det är kärnan i IceBox Challenge – en internationell tävling som sätter byggstandarder på prov för att synliggöra energiförbrukningens påverkan på klimatet. Ett av de deltagande lagen kommer från Linnéuniversitetet i Växjö, där sex mastersstudenter inom hållbar konstruktionsteknik har designat och byggt två småhus – med stöd av Simpson Strong-Tie.
IceBox Challenge är mer än en tävling – det är ett pedagogiskt och visuellt experiment som tydligt visar hur byggteknik påverkar energianvändning och klimatavtryck. Under en månad har två miniatyrhus – det ena byggt enligt svenska Boverkets byggregler (BBR), det andra enligt passivhusstandard – stått sida vid sida. I varje byggnad har ett isblock på ett ton placerats. Nu, en månad senare, kommer mängden smält is att mätas – en konkret illustration av skillnaden i energieffektivitet.
Ett av årets deltagande team kommer från Linnéuniversitetet i Växjö och består av sex mastersstudenter från det internationella programmet Hållbar konstruktionsteknik, med deltagare från Sverige, Nigeria, Guatemala, Thailand och Syrien.
– Den stora skillnaden mellan de två byggsätten är kraven på isolering och lufttäthet. I ett passivhus har vi 500 mm tjocka väggar, medan det bara krävs 170 mm i huset som följer standardreglerna. Att bygga enligt passivhusstandard innebär att det inte krävs alls lika mycket energi till att värma eller kyla inomhusluften, vilket lönar sig i längden, säger Nathalie Svensson, lagledare för Team LNU och fortsätter:
– Det viktigaste är att huset ska ha hög kapacitet att hålla värmen ute. För oss har det varit en lärorik process, eftersom man i vissa av våra hemländer inte ens bygger med isolering. Vi har lärt oss hur viktigt det är med både isolering och lufttäthet, oavsett klimat.
Inga infästningsbekymmer
För att säkra konstruktionens stabilitet och hållfasthet har Simpson Strong-Tie försett teamet med infästningsprodukter av hög kvalitet, från träskruv till beslag. Håkan Karlsson, produkt- och marknadsansvarig på Simpson Strong-Tie, hjälpte dessutom till att ta fram rätt produkter baserat på studenternas CAD-modeller.
– Samarbetet med Simpson Strong-Tie har varit väldigt värdefullt. Vi kunde fokusera på design och byggteknik, medan de hjälpte oss att välja rätt infästningar som håller ihop konstruktionen och tål de påfrestningar som huset utsätts för. Det gick åt många burkar skruv, men vi slapp bekymra oss om något – så det var absolut en trygghet att ha Simpson Strong-Tie med oss, förklarar Nathalie Svensson.
Främjar framtidens hållbara byggmetoder
Team LNU har även lagt stor vikt vid återbruk, cirkulär design och klimatpåverkan. Bland annat återanvändes fasadskivor från Migrationsverket i Solna, vilket bidrog till att sänka byggnadens klimatavtryck med 20 procent. Dessutom har man designat byggnaderna för att enkelt kunna demontera och återanvända materialen i framtiden:
– Vi har försökt tänka cirkulärt i alla led – från materialval till hur husen är uppbyggda. Det ska gå att plocka isär och använda materialen igen, berättar Nathalie Svensson.
Simpson Strong-Tie ser sitt engagemang som en del av en större vision om att främja framtidens hållbara byggmetoder. Genom att stötta unga ingenjörer i projekt som IceBox Challenge vill företaget bidra till att driva utvecklingen mot mer energieffektiva, cirkulära och klimatsmarta bygglösningar.
– Byggbranschen står för omkring 30 procent av den totala energianvändningen, mycket går till uppvärmning och nedkylning. Det är tydligt att vi behöver hitta nya sätt att bygga på – och framtidens ingenjörer behöver rätt verktyg och kunskap. Vi är stolta över att vara delaktiga i detta projekt och hoppas självklart på vinst för Team LNU, avslutar Håkan Karlsson, nordisk produkt- och marknadschef på Simpson Strong-Tie.
IceBox Challenge avslutas med en ceremoni den 6 juni 2025, där resultaten avslöjas – och ett isblock kan visa vägen mot en mer hållbar byggframtid.