Nyheter

WWF: Nödvändigt att minska utsläppen för att möta framtidens värmeböljor

Samtidigt som södra Europa plågas av en värmebölja presenterar EU-kommissionen sitt nya utsläppsförslag: 87 procent utsläppsminskningar inom EU och 3 procent utsläppsminskningar utanför EU via utsläppskrediter till år 2040.

WWF menar att EU kommissionen har byggt in kryphål i förslaget, vilket förvandlar en seriös plan till en skickligt förklädd fasad.

– I ett Europa plågat av värmebölja och klimatförändringar väljer EU -kommissionen att presentera ett otillräckligt klimatmål. Förslaget ligger inte i linje med vare sig forskning, Parisavtalet eller deras vetenskapliga råd, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Idag beräknas existerade lagstiftningen bidra med cirka 88 procent utsläppsminskning till 2040. Eftersom EU-EU kommissionen presenterar 87 procent, plus procent utsläppskrediter går det att ifrågasätta om det faktiskt är en ambitionsökning.

De 3 procent utsläppsminskningar som ska ske utanför EU sker genom artikel 6-krediter, det vill säga, att länder kan köpa utsläppsminskningar från andra länder. Dessa krediter har ännu inte utvärderats ordentligt då systemet beslutades på förra klimattoppmötet COP29. Tidigare erfarenheter från liknande krediter visar dock på bristande effekt och tveksam klimatnytta.

– I stället för att satsa pengar på hemmaplan öppnar Kommissionen för att göra tvivelaktiga åtgärder utomlands. Om Kommissionen nu vill stärka konkurrenskraften är det inte logiskt att slösa skattemedel utanför EU, det är bättre att investera i europeiska företag och arbetare, säger Martin Wadmark,  klimatexpert på WWF.

Klimatförändringar sker snabbare än vad forskningen väntat sig och det är en utmaning. Exempelvis tog EU:s klimatpolitiska råd ESABCCs fram en rapport för två år sedan som idag är baserad på fyra år gammal data, vilket innebär att information är som kommissionen bygger förslaget på är föråldrad idag.

I en ny rapport anser rådet att 95 procent utsläppsreduktion inte räcker för att EU ska leva upp till sitt globala ansvar.Det finns flera knäckfrågor som behöver hanteras av kommissionens och slutligen medlemsstaterna. Däribland utformningen om var jordbruksutsläppen ska bokföras samt hur de naturliga kolsänkorna, exempelvis skogen, och tekniska kolsänkor som bio-CCS ska kompensa övriga utsläpp. Något som kommer vara av stort intresse för svenska regeringen.

Från WWF:s sida ser vi att EU måste vara klimatneutralt, alltså 100 procent utsläppsminskning, till 2040 för att vara i linje med Parisavtalet. Vi vill ha tre separata klimatmål för att säkerställa verkliga utsläppsminskningar för att undvika beroende av osäkra koldioxidupptag och skapa tydlighet i klimatpolitiken. WWF förespråkar mål om utsläppsreduktion, naturliga kolsänkor och tekniska kolsänkor, avslutar Martin Wadmark, klimatexpert på WWF.

Bild: G.C.