Nyheter

Svefa lämnar remissyttrande kring EPBD – lyfter vikten av kvalitet, transparens och finanssektorns roll

Energideklarationer har potential att bli ett kraftfullt verktyg i den gröna omställningen – men bara om systemet utvecklas vad gäller kvalitet, jämförbarhet och datatillgänglighet. Det menar Svefa som lämnat remissyttrande inom ramen för Boverkets regeringsuppdrag att implementera det nya EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD.

EPBD‑revisionen antogs i EU den 24 april 2024 och syftar till att minska byggnaders energianvändning och växthusgasutsläpp. Sverige ska införliva direktivet i lagstiftningen senast den 29 maj 2026. Under våren har Svefa lämnat synpunkter på en av tre utredningar från Boverket, med fokus på översynen av systemet för energideklarationer (SOU 2025:6).

– Vi ser en stor potential i energideklarationerna som verktyg, men det förutsätter att systemet utvecklas i rätt riktning. Det behövs tydligare krav, bättre kontroll och ökad tillgänglighet till data. Bara då kan fastighetsägare, investerare och samhället i stort fatta välgrundade beslut, säger Sara Jacobsson, hållbarhetschef på Svefa.

I remissyttrandet framhåller Svefa fem viktiga förbättringsområden:

Kvalitet: Uppdatering ska krävas vid byggnadsförändringar. Certifierade energikonsulter och stärkt kontrollsystem behövs.

Jämförbarhet: Energideklarationer bör harmoniseras oavsett vilket BBR-krav som gällt vid upprättandet.

Datatillgänglighet: Transparens i energidata är avgörande för att kunna prissätta prestanda korrekt.

Finansieringssektorns roll: Idag saknas ett helhetsperspektiv där bankernas användning av energidata beaktas – något som påverkar kreditbedömningar och finansieringsvillkor.

Energirenoveringsplaner: Ett viktigt verktyg som kräver tydliga definitioner och transparent redovisning av åtgärder och förväntade effekter.

– Det är positivt att EPBD-direktivet nu implementeras, men vi ser en tydlig brist i att finanssektorns roll inte berörs i utredningen. Energiklass påverkar i dag både fastighetsvärdering och kreditgivning, vilket gör detta till en nyckelfråga för både klimat och kapital, säger Jan Tärnell, affärsområdeschef för Värdering & Analys på Svefa.

På bilden: Sara Jacobsson, hållbarhetschef Svefa samt affärsområdeschef Svefa Förvaltningsrådgivning Svefa