Nyheter

Omfattande miljöcertifiering: Pembrokes RGNT i Stockholm certifieras enligt LEED Core and Shell

Text: Kjell-Arne Larsson

Drottning Kristinas kröningsväg gick längs Regeringsgatan i Stockholm. Pembroke tog fasta på detta och gav sitt projekt namnet RGNT eller Regent. Här i korsningen Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan uppförs en fastighet med kontor, butiker, bostäder och restauranger. Byggnaden certifieras med LEED.

Läget i Stockholms city är både hett och intressant. Fastigheten ligger vägg i vägg med NK, och flera parkeringsgarage finns alldeles i närheten. Likaså är det närhet till kollektivtrafik som spårvagn, och tågen från Stockholms Central finns inom promenadavstånd. Läget för kontor är särskilt hett, eftersom det i stadsdelen finns flera juridiska byråer och företag med finansverksamhet. Kontorslokalerna i RGNT är redan uthyrda.

RGNT erbjuder både arbetsplatser, bostäder, service och upplevelser, som motsvarar dagens alla krav. Samtidigt byggs för att fastighetens värden ska bestå i flera generationer framöver. RGNT hämtar inspiration från Stockholms rika arkitektoniska arv och blandar sömlöst gammalt och nytt. Med den genomtänkta designen, som är utformad av arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen, förvandlas ett av stadens mest centrala kvarter till en levande och tillgänglig plats som är välkomnande dygnet runt.

Sammanlagda lokalarean blir 36000 kvadratmeter. Ytorna kommer att omfatta 6000 kvadratmeter butiker i tre plan, kontor (med nära 3 meters takhöjd) i sju plan och 27 bostäder.

Omfattande miljöorganisation

– Vår ambition är att RGNT ska vara den mest energieffektiva kontorsfastigheten i city, både när vi slår upp dörrarna och också framöver, säger Kristin Willerström, Nordenchef på Pembroke. Vi strävar hela tiden efter att minska vårt koldioxidavtryck utan att för den sakens skull tumma på inomhusmiljön, luftkvaliteten eller upplevelsen för våra hyresgäster. Vi tecknar gröna hyreskontrakt med dem och tillsammans arbetar vi aktivt för att minska vårt koldioxidavtryck.

Fastigheten ska certifieras med LEED för betyget Platinum. Stora satsningar görs för hållbarhet och omfattande personresurser läggs på miljöarbetet. För övergripande miljösamordning inklusive LEED och all relevant hållbarhetsstyrning svarar Piacon AB, med Sue Clark som har en ganska bred roll, innefattande bland annat LEED AP (Accredited Professional). KMA-ansvariga hos Zengun är Caroline Hill samt David Sundberg.

Sue Clark hade rollen som LEED AP när Pembrokes fastighet Mästerhuset uppfördes 2012–2015 och certifierades med betyget Platinum. Därför är hon väl förtrogen med Pembrokes arbetssätt och rutiner för att hantera bland annat materialval. Som miljöbedömningssystem används Byggvarubedömningen. Zengun är ansvarig för projektets loggbok. Piacon svarar för hantering av eventuella avvikelser från Byggvarubedömningen.

Som övergripande miljösamordnare i projektet är Sue Clark stöd för bland andra de KMA-ansvariga och entreprenadingenjören hos Zengun. Certifieringsarbetet inleddes tidigt för att hitta lösningar som kunde fångas upp i projekteringsarbetet. Nu under byggproduktionen är det viktigt med fortsatt stöd från LEED AP. När det gäller hållbarhetsfrågor sker återkommande kommunikation där AP som expertrådgivare, berörda konsulter och Zengun deltar.

– Det är viktigt att certifieringsarbetet inleds tidigt i projektet och att projektering och produktion arbetar för samma mål, säger Sue Clark.

Den version av LEED som används är v.4 och det är Core and Shell som certifieras, det vill säga väggar, stomme och allt som inte är hyresgästernas delar. För dessa svarar respektive hyresgäst.

– Vi arbetar också tillsammans med dem för att stödja dem i deras certifiering, säger Linn-Marie Nordh, projektansvarig hos Pembroke.

LEED Core and Shell – liksom andra uppsättningar av LEED – omfattar en lång rad indikatorer, där några är särskilt utmanande för bygget av RGNT, inom områdena ”Water efficiency” och ”Energy and atmosphere”.

– Indoor water use reduction och Optimize energy performance är komplexa att arbeta med då de till stor del påverkas av hyresgästerna och deras förbrukning, fortsätter Linn-Marie Nordh. Dock vet vi att vi kommer att spara cirka 35 procent vatten med olika åtgärder, jämfört med LEED’s baseline.

– Tidigare har branschen i Sverige inte haft fokus på vattenhushållning, men intresset för denna har ökat, mycket tack vare att LEED med sitt internationella perspektiv har förbättrat medvetenheten om vatten som begränsad resurs. En aspekt här är också att det går åt energi att pumpa vatten och att värma vatten. Hushållning med vatten minskar därför samtidigt energianvändningen, förklarar Sue Clark.

Fastigheten kommer att värmas med bergvärme som kompletteras med fjärrvärme och fjärrkyla. Modern ventilationsteknik ökar flexibiliteten och maximerar effektiviteten.

– Projektet har idag en teoretisk förbrukning på 39,7 kWh/kvm och år, i gällande läge mot BBR:s krav på 70,2 kWh/kvm och år. Vi fortsätter att arbeta för att sänka den ytterligare. Nivån 39,7 motsvarar en besparing på 43,45 procent mot BBR. Som det ser ut nu får vi 18/18 poäng på energiindikatorn ”Optimize energy performance” för LEED, berättar Linn-Marie Nordh.

Demand and response är en mycket svår poäng att ta. Kortfattat innebär det att när elnätet är hårt belastat, kan byggnaden tillfälligt sänka sin elförbrukning, till exempel minska ventilation, kyla eller belysning. Det är inte klarlagt ännu om RGNT kommer att kunna ha det systemet.

– Building Life Cycle impact reduction en svår indikator, säger Linn-Marie Nordh. Vi har valt produkter i stomme och fasad med lågt LCA för att minska vår miljöbelastning så mycket som möjligt.

Innovationspoäng kopplade till LEED

Flera svenska standarder anses redan vara innovativa enligt LEED:s perspektiv. Hos Pembroke används en strategi som heter Social Equity in the Supply Chain, som främjar hållbara leverantörskedjor – en nyckelfråga i projekt ur ett socialt hållbarhetsperspektiv. Under den här poängen väljs produkter som har robust dokumentation av byggvaror inklusive utvinning av råmaterial hela vägen genom tillverkning och leverans. Ett konkret exempel är en av projektets fasadleverantörer, som har en tredjepartscertifiering för ansvarsfull anskaffning av aluminium.

– Genom att vi jobbar med att följa upp leveranskedjor så hjälper vi till att belysa när det finns brister. Det i sin tur stöttar en förändring för många produktkategorier, vilket gynnar utvecklingen i branschen för mer transparens.

Vilka hållbarhetslösningar är då Pembroke mest stolt över i projekt RGNT?

– Att stommen är designad för att maximera framtida flexibilitet – den här byggnaden ska tåla att kunna förändras och möta nya behov över tid. Vi är även stolta över energilösningarna – vår målsättning är att ta samtliga energipoäng, avslutar Linn-Marie Nordh.

FAKTA:

RGNT, nybyggnad av kontor, butiker och bostäder, Stockholm City

Byggtid: hösten 2022 – hösten 2026

Byggherre: Pembroke Real Estate LLC

Byggentreprenörer: Zengun AB

Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects

Bygghandlingsarkitekt: BAU

Konstruktör: Tyréns Sverige AB

Miljökonsult: Piacon AB