När världen står inför ett starkt ökande tryck att anpassa matproduktionen till planetens gränser, tillkännager Curt Bergfors Food Planet Prize idag de 35 initiativ som finns med på Longlist för 2026 års Food Planet Prize – världens största miljöpris. Initiativen har valts ut bland över tusen nomineringar och kommer från19 länder i sex världsdelar. De utgör några av de allra mest lovande idéerna för att lösa miljöproblemen kopplade till hur vi producerar, distribuerar och konsumerar mat.
Trots en enorm bredd i verksamhet och bakgrund delar de nominerade en stark innovationskraft och en vilja att skapa förändring – vare sig det handlar om att främja agroekologi, använda AI för att stötta fiskare och bönder eller förbättra skolmåltider med lokal och ekologisk mat. Gemensamt för alla initiativ är deras potential att påskynda omställningen till ett hållbart matsystem.
Professor Lindiwe Majele Sibanda, Co-Chair i Food Planet Prize jury, betonar hur viktiga dessa initiativ är för att driva förändring och samarbete inom det globala matsystemet:
– Food Planet Prize kan vara mer än ett pris. Det kan vara en katalysator.
Oavsett vem som till slut vinner visar alla initiativ på anmärkningsvärda insatser för att förändra matsystemet, och de är värda att lyftas fram, stöttas och inspirera andra till positiv förändring.
Prissekretariatet kommer nu att vidare granska och utvärdera alla initiativ på Longlist för att utse 5–10 finalister som har störst potential för genomslag. Bland dessa kommer juryn att utse en vinnare i juni 2026 i Sverige.
Food Planet Prize Longlist 2026
AI-GENIX (Indien)
Utvecklar miljövänliga växtskyddsmedel som minskar behovet av skadliga kemikalier.
APCNF (Andhra Pradesh Community-managed Natural Farming) (Indien)
Ett av världens största kollektiva initiativ för övergång till agroekologi.
BioPrime AgriSolutions (Indien)
Utvecklar biologiska växtskyddsprodukter som stärker växters näringsupptag, sjukdomsresistens och stresstålighet.
Charcops Wetlands (Ghana)
Använder biokol för att skapa våtmarker som renar gråvatten och återför näringsämnen till jorden.
Cocina Colaboratorio (Mexiko)
Ett nätverk av lokala matlabb som förenar kulinarisk konst, vetenskaplig expertis och lokal kunskap.
Conscious Kitchen (USA)
Ställer om skolmatsystem genom att erbjuda färska, 100% ekologiska måltider direkt från regenerativa gårdar.
Croppie (Storbritannien, USA, Peru & Kenya)
En plattform för bondeägd data som ger skräddarsydda odlingsråd och kopplar småbrukare till ett globalt nätverk.
EatCloud (Colombia & Mexiko)
En AI-driven plattform som automatiserar omfördelning av osåld mat till behövande.
Enviu Agrifood (Nederländerna & Kenya)
Bygger skalbara sociala företag som omformar matsystem i Afrika söder om Sahara.
Farmer Lifeline (Kenya)
Solcellsdrivna AI-robotar övervakar åkrar dygnet runt, upptäcker skadedjur och sjukdomar blixtsnabbt och levererar klimatsmarta lösningar direkt till bönders mobiler.
The Farmlink Project (USA)
Kopplar gårdar med överskottsproduktion direkt till organisationer som bekämpar hunger och finansierar transporten till behövande.
Food Tank (USA)
Ett nav för aktörer inom mat- och hållbarhetsrörelsen att dela strategier, berättelser och skala upp lösningar.
Fulani Kitchen Foundation (Ghana)
Stödjer kvinnliga odlare av fonio, en av Afrikas äldsta och mest klimattåliga grödor.
GRAVIS (Indien)
Har sedan 1983 stöttat lokala initiativ för hållbara matsystem i den vattenfattiga Tharöknen.
Harnessing Plants Initiative (USA)
Förbättrar växters rotsystem genetiskt för att fånga och lagra koldioxid från luften djupt i marken.
International Biochar Initiative (USA)
Främjar användningen av biokolsystem som en skalbar, vetenskapligt bevisad metod för att lagra kol, förbättra jordhälsa och sluta kretsloppen för avfall.
NatureDots (Indien)
Använder AI för att analysera sötvattenshälsa och hjälpa småskaliga fiskodlare att öka avkastningen.
NetZeroNitrogen (Storbritannien)
Har utvecklat ett biologiskt alternativ till konstgödsel där bakterier fixerar atmosfäriskt kväve direkt i växternas celler.
NoPalm Ingredients (Nederländerna)
Använder fermentering för att omvandla jäst och biprodukter från livsmedelsindustrin till hållbara fetter och oljor.
Offshore Shellfish (Storbritannien)
Banbrytande storskalig musselodling till havs som aktivt återställer marina ekosystem.
Pescando Transformaciones (Uruguay)
Främjar samarbete mellan aktörer inom småskaligt fiske genom tvärvetenskapligt arbete.
RegenerAgri Initiative (Kenya)
Stödjer bönder i övergången till regenerativt jordbruk med utbildning, mentorskap, ekologiska insatsvaror och marknadstillgång.
CORAF Regional Center of Excellence (Senegal)
Utvecklar torktåliga grödor och hållbara jordbrukstekniker för torra områden.
Ruuts (USA & Argentina)
Skalar upp regenerativt betesbruk och mark- och landskapsskötsel i Latinamerika.
Sanitation 360 (Sverige)
Förvandlar mänsklig urin till granulerat gödsel genom en modulär, portabel toalett.
Seafood Souq (Förenade Arabemiraten)
Inför digital spårbarhet i sjömatskedjan vilket gör det möjligt att verifiera ursprung, följa globala regler och fatta etiskt välgrundade beslut.
Soil Capital (Belgien, Frankrike & Storbritannien)
Driver Europas första certifierade kolbindningsprogram för att påskynda regenerativt jordbruk.
Stephanie Alexander Kitchen Garden Foundation (Australien)
Ger barn praktisk utbildning i odling och matlagning.
Tender Food (USA)
Använder en patenterad fiberteknik för att skapa nästa generation växtbaserade köttalternativ.
The Savanna Institute (USA)
Ett initiativ för trädjordbruk som återinför träd i jordbruket i USA:s mellanvästern.
ThermoReLEAF (Argentina)
Har upptäckt mekanismerna bakom värmeskador på växter och hur de kan förebyggas.
Thriving Foodscapes (Danmark)
Utformar urbana matmiljöer för att öka tillgången till hållbar och hälsosam mat.
TREE (Training to Expand Eco-agriculture) (USA & Honduras)
Driver fältutbildning i regenerativt jordbruk och främjar mentorskap mellan bönder.
Varaha Climate (Indien)
Gör det möjligt för över 100 000 småbönder att delta i storskalig koldioxidbindning.
Winnow (Storbritannien)
Utvecklar AI-verktyg som hjälper storkök att drastiskt minska matsvinn och förbättra lönsamheten.