– Det fina med bioteknik är att det kan skapa värde i så många olika typer av industriella processer. Här har vi tre helt skilda branscher och produkter, men projekten kommer att kunna lära av varandra och utvecklas tillsammans. Och alla fyra projekt handlar om att ta fram lösningar som stärker både näringsliv och klimat, säger Emma Nordell, föreståndare för Biotech Heights.
Biotech Heights är en innovationshubb som samlar aktörer som engagerar sig för forskning och innovation inom bioteknik. De fyra projekt som hubben nu ska vara med och driva uppgår tillsammans till cirka 11 miljoner kronor. Tillsammans stärker de Sveriges roll inom bioteknik genom att bidra till utvecklingen av nya biobaserade produkter, innovativa processer och cirkulära system.
I projekten Furfural från tång till ytbehandling och Seaweed Materials Initiative undersöks nya användningsområden för tång och alger.
I det första projektet vill man omvandla sockertång till furfural – en central byggsten inom grön kemi – för att ta fram en miljövänlig lack som förlänger livslängden på trägolv. Projektet drivs av Lunds universitet, Bona, Manatee Biomaterials och Axfoundation. I det andra projektet utforskas hur sockertång, som har stora miljöfördelar eftersom det inte kräver odlingsmark, sötvatten eller bekämpningsmedel, kan bli en hållbar råvara för biobaserade material.
Det leds av Lunds universitet och samlar tångodlare, materialinnovatörer, forskare och industrier – däribland Nordic SeaFarm, SweKelp, KOASTAL, Manatee Biomaterials, KTH, Perstorp, Trifilon, Filippa K, Houdini, Volvo Cars, Axfoundation och FutureLab & Partners. Båda projekt finansieras av Formas.
I projektet Från potatisavfall till svampprotein – en hållbar livsmedelsinnovation ska ätbara sidoströmmar från potatisindustrin – som potatisskal, kokt potatis och pommes frites-bitar – användas som bas för odling av en svamp. Resultatet blir ett proteinrikt material som ska kunna användas i livsmedelsproduktion. Det finansieras också av Formas och drivs av Orkla och Lunds universitet.
– Vi ser fram emot att utforska möjligheten att förädla en värdefull sidoström till en ny livsmedelsråvara och samtidigt fördjupa vår kunskap inom bioteknik och mat. Externa samarbeten med forskningsmiljöer är värdefulla för oss, då de ger nya perspektiv och stärker vår innovationskraft, säger Anders Högberg, Research & Strategic Partnership Manager, Orkla Foods och Orkla Snacks.
I projektet Prototyping by upscaling precision fermentation of dairy proteins in novel bioreactor ska Curve och Lunds universitet testa att producera mjölkproteiner med hjälp av precisionsfermentering. Projektet finansieras av Vinnova.
Biotech Heights vill att fler aktörer ska vara med och forma framtidens bioteknik och erbjuder nu organisationer ett kostnadsfritt medlemskap. Som medlem i Biotech Heights får man tillgång till nätverk, expertis och infrastruktur, samt möjlighet att delta i och själv organisera olika kunskapshöjande aktiviteter.
Bild: Michal Jarmoluk