Nyheter

DVel stärker sin konkurrenskraft genom verifiering av sitt hållbarhetsarbete

– Vi är bara i början på vår hållbarhetsresa men är glada och stolta att ha fått vårt arbete verifierat enligt ISO26000. Nu börjar det riktiga arbetet med ambitiösa mål på hållbarhetsområdet. På så sätt stärker vi relationen till våra medarbetare och rustar oss och våra kunder för en värld i omställning, säger Linus Amoli, säljchef och projektledare på DVel.

DVel är test- och mätspecialister som levererar pålitliga och effektiva system till flera olika branscher. Deras bas är idag på Ideon Science Park i Lund. Genom kundanpassade mätsystem genererar de tillförlitlig data till sina kunder, vilket möjliggör innovationer.

Integrerat hållbarhet i affärsstrategin

DVel har sedan flera år tillbaka arbetat med hållbarhet i åtanke inom flera områden och tog under 2022 ett helhetsgrepp med att integrera hållbarhet i affärsstrategin. Detta har gjorts genom att ta in extern hjälp samt genom utbildning av personal.

– Att hitta en väg mot hållbarhet är avgörande för en planet med 8 miljarder invånare, som tävlar om samma resurser och kämpar för att överleva. DVel har förstått premissen om hur man kan bidra och göra en mer betydelsefull inverkan, och drar slutsatsen att vi är särskilt väl positionerade för att ha en positiv inverkan på fyra av FN:s hållbarhetsmål, nämligen mål 4 – God utbildning, mål 5 – Jämställdhet, mål 9 – Hållbar industri, innovation & infrastruktur samt mål 16 – Fredliga och inkluderande samhällen, berättar Linus Amoli och tillägger;

– Dessutom är den viktigaste aspekten att vi ser detta arbete som en verklig win-win-situation eftersom att följa dessa mål bidrar på flera sätt, som att motivera vår personal, en hälsosam arbetsmiljö och att göra vårt affärserbjudande mer konkurrenskraftigt.

Verifierade av ackrediterad tredje part

Verifieringen har utförts av en ackrediterad tredje part, VERIFY Agency of Sweden, som har granskat DVels hållbarhetsarbete för att verifiera påståenden och uttalanden som rör företagets sociala ansvar och hållbarhet.

– DVel har ambitiösa mål med sitt hållbarhetsarbete och har ambitionen att ligga långt framme i sin bransch, arbetet präglas därför av ett agilt arbetssätt med ständigt lärande och anpassning. Arbetet med hållbarhet kommuniceras via webb, social media och aktiviteter, vilket ytterligare kommer att bidra till att sprida kunskap om arbetet, berättar Eva Vati, vd och beslutsfattare på VERIFY Agency.

Affärskritisk konkurrensfördel

ISO26000 är en internationell hållbarhetsstandard som också ligger i linje med det nya EU-direktivet CSRD, (Corporate Sustainability Reporting Directive), som börjar gälla nästa år och där det kommer bli krav på att få sitt hållbarhetsarbete verifierat.

– Allt fler företag hamnar i blåsväder och fälls för greenwashing samtidigt som kraven på hållbarhetsrapportering ökar. Att kunna påvisa sin trovärdighet genom att verifiera sitt företags påståenden och hållbarhetsarbete har därför blivit en affärskritisk konkurrensfördel, berättar Eva Vati.

Skillnaden på certifiering och verifiering

Eftersom ISO26000 inte en kravstandard utan en guidande standard så innebär det att man inte kan certifiera sig mot standarden. Istället kan man verifiera egendeklarationen som är kopplad till standarden, i vilken även de globala hållbarhetsmålen ingår.

– Skillnaden på en certifiering och en verifiering är att en certifiering fokuserar på uppfyllande av kravspecifikationer. Medan verifieringar fokuserar på att bekräfta påståenden, tex hållbarhetsrapporter. Fördelen med en verifiering är att företaget kan belysa sina unika styrkor och hållbarhetsarbete, istället för att enbart fokusera på överrensstämmelse med standarder, förklarar Eva Vati.

VERIFY Agency är ackrediterade av SWEDAC och först i världen att kunna erbjuda verifieringar av företags påståenden. Exempel på påståenden kan vara egendeklarationer och olika typer av rapporter.