Nyheter

Prefabricerad betongproducent förväntar sig en grön höst

Med BR23 tvingas nu byggare och entreprenörer ta CO2-redovisningen på allvar. Dokumentation och kunskap kommer att bli en avgörande konkurrensparameter, förutspår danska betongelementtillverkaren Spæncom.

BR23 och förordningens skärpta krav på CO2-reduktion har trätt i kraft fr.om 1 januari, men många pågående byggnationer är fortfarande utformade enligt äldre bestämmelser med mindre krav på miljöpåverkan och dokumentation därav. När dessa projekt är klara ställs byggbranschens aktörer inför en ny och långt hårdare verklighet med långt större krav på hållbara val, LCA-analyser och framför allt dokumentation av miljöpåverkan på alla nybyggnationer.

När skiftet verkligen sker kommer fåren att skiljas från getterna i byggbranschen mellan de byggaktörer som är förberedda för den gröna omställningen och de som precis har börjat. Detta förutspår betongelementtillverkaren Spæncom.

– Det är rimligt att säga att BR23:s hållbara syn på byggandet ännu inte har fått full effekt på byggbranschen. Vi räknar därför med att det snart kommer en explosion i förfrågningar om byggmaterial och lösningar som kan möta de nya kraven i BR23, säger Morten Erikstrup, försäljningsdirektör på Spæncom.

Han utvecklar:

– På Spæncom har vi arbetat intensivt sedan 2019 med att skapa nya CO2-reducerade produkter och har satsat stort på utveckling och dokumentation av vårt sortiment. Faktorer som vi förutspår kommer att bli avgörande konkurrensparametrar på marknaden. Bland annat räknar vi med att öka antalet partnerskap då ökat samarbete genom hela värdekedjan är en förutsättning för att möta framtida krav.

Framsteg när större krav ställs

Effekten av BR23 följs också noga av landets forskare, som analyserar och mäter effekten av de nya åtgärderna.

– Med BR23 har medvetenhet skapats om nödvändigheten av den gröna omställningen i byggandet, precis som de första gränserna och värderingarna har satts för spelarna att arbeta utifrån. Men hållbarhet i byggandet innefattar långt fler faktorer än att bara mäta CO2-utsläpp, och det är fortfarande en lång väg kvar för branschen, säger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforskare vid Institutet för Bygg, Stad och Miljö (BUILD), Aalborg Universitet.

– Vi är skickliga på att producera och bygga med betong i Danmark, men som samhälle måste vi också vara väldigt medvetna om att det måste finnas råvaror tillgängliga för kommande generationer, därför måste vi minska användningen av icke förnybara resurser, som t.ex. betong gjord av, i konstruktion. Därför måste vi bygga klokt och med rätt material för det givna byggprojektet. I den processen är förstås rätt råd och kunskap om byggmaterialens egenskaper och den lämpligaste användningen viktig, säger Torben Valdbjørn Rasmussen, som också framhåller den positiva effekt som uppstår när de olika aktörerna vill ligga i framkant av utvecklingen. .

– Utvecklingen drivs av efterfrågan på produkter, rådgivning och tjänster. Så när beställare, entreprenörer, rådgivande konsulter och tillverkare ställer hårdare hållbarhetskrav på varandra och slutprodukten, byggnaden, har det en positiv effekt på branschen.

Entreprenören satsar på utvalda affärspartners

Den rikstäckande byggentreprenören H. Skjøde Knudsen har bra koll på de nya reglerna. Det beror bland annat på att företaget har velat ligga i framkant av den gröna omställningen, och därför har ett nära samarbete med betrodda aktörer och tillverkare, säger teknisk direktör, Allan Arno.

– Det är viktigare än någonsin att hitta rätt affärspartners och leverantörer för våra projekt. När allt kommer omkring utgör betongelementen vanligtvis en mycket stor del av en byggnads CO2-konto, så tillverkarna måste kunna ta del av vårt arbete mycket tidigare i processen än med konventionell konstruktion och hjälpa oss att hitta rätt lösningar för att uppnå målen för projektet, säger Allan Arno.

Han lägger till:

– När vi har ett bra och adekvat samarbete med en leverantör som förstår oss och levererar vad de lovar, då är det förstås större sannolikhet att vi ringer dem nästa gång.

Produktsiffror är långt ifrån tillräckliga

Enligt Morten Erikstrup har behovet av att kunna leverera exakta CO2-data till byggare, arkitekter och entreprenörer blivit extremt uttalat med BR23.

– Vi skulle vara klara om vi bara mättes på våra produkt-EPDs, säger försäljningsdirektören.

Företagets arbete mot BR23 har därför bland annat resulterat i att kunder nu har tillgång till digitala projekt-EPD:er och LCAByg-filer på alla Spæncoms produktlösningar, vilket ger en exakt inblick i hela projektets CO2-redovisning. Dessutom har företaget presenterat nya betonglösningar med ett betydligt mindre CO2-fotavtryck än industristandarden och för både håldäck och väggar har man nu de bästa lösningarna på marknaden mätt i minskning av CO2-fotavtrycket.

– I och med införandet av BR23 har man dragit en stark linje att miljöavtrycket för byggandet måste minska enormt, och att resultatet för det färdiga bygget måste tåla att hållas upp mot det CO2-konto som förväntades vid planeringen. . Det kräver att både produkterna och dokumentationen är helt i ordning från projektstarten och jag vet att vi ligger väldigt långt framme, om inte i framkant, på marknaden i Danmark, säger Morten Erikstrup. Han lägger till:

– Vi vill behålla den positionen. Under vårt eget certifieringskoncept Green Spine Line arbetar vi därför ständigt med att förbättra oss, så att CO2-utsläppen pr. m2 på våra produkter är minst 15 procent lägre jämfört med industristandarden.

Fakta:

Upp till 23 procent minskade CO2-avtryck på väggar

Upp till 31 procent minskade CO2-avtrycket på punkterade däck

10 procent av ballasten kommer från återvinning av krossad betongavfall

En tydlig plan för att kontinuerligt minska produkternas CO2-utsläpp ytterligare över tid

Optimerad materialanvändning i utformningen av råhuset

PÅ bilden: – Vi räknar med att det snart kommer en explosion i förfrågningar om byggmaterial och lösningar som kan möta de nya kraven i BR23, säger Morten Erikstrup, försäljningsdirektör på Spæncom.

Foto: PR