Nyheter

Monierbygget i Oslo – BREEAM-certifierat

Monier på Skøyen i Oslo är en ”grön” signalbyggnad på den gamla platsen för Oslo Monier- og Cementvarefabrikk. Trots en tung fasad upplevs byggnaden som lätt, och i samklang med omgivande skyddsvärd bebyggelse.

Ett av de viktigaste arkitektoniska aspekterna var valet av tegelsten. Den har en ljus, varm färg för att ge ett visuellt lyft till gatubilden och bakgården, som är relativt smal. Byggnaden ska uppfattas som ”lätt”, även om den är i ett tungt material.

Oslo Monier- & Cementvarefabrik A/S på Skøyen grundades 1895 och var landets första betongvarufabrik. ”Monier” är franska och beskriver en teknik för att tillverka element i armerad betong. Företaget tillverkade betongrör och bedrev även byggverksamhet inom dammutveckling och rörläggning.

Fabriken lades ner 1981 och 1986 uppfördes fyra kontorsbyggnader på platsen. Det är dessa byggnader som har rivits och ersatts med a-labs nya byggnader. Med passivhusstandard, energiklass A och BREEAM-NOR klassningen MYCKET BRA är ”Monier” en av stadens grönaste kontorsbyggnader.

På bilden: Monierbyggnaden har passivhusstandard.