Nyheter

Framtidens nollenergihus är utsett

För andra året i rad har den internationella designtävlingen – Design Of The Future – avslutats. Arkitekter runt om i Europa har engagerat sig för att skapa en plats för den moderna människan att leva hållbart. 

Med EUs mål om klimatneutralitet till 2050 ställs höga krav på både privatpersoner och företag och initiativet har engagerat och lyft frågan bland många av Europas arkitekter. Fokus för tävlingen var kreativitet inom innovation och hållbarhet för att bidra till att nå klimatmålen. SunRoof, BIMobject, Grenton och Tengbom arkitektbyrå mfl är nu stolta över att presentera de vinnande bidragen inom kategorierna bostad och carport.

De vinnande bidragen visar vilka möjligheter vi står inför idag med den kunskap och teknik som redan finns till hands och går att tillämpa.

Ett uthålligt hus bör ha en förmåga att stå emot en kris – oavsett om det är en långvarig isolering, energibrist, klimatrelaterade problem eller tillgång till mat. Därför är både självförsörjning och motståndskraft viktigt. De senaste åren av pandemi och restriktioner låg bakom Inspirationen till det vinnande projektet “Resilient House”, eller “Det uthålliga huset” på svenska. Arkitekten Dominik Gomółka står bakom designen och utforskar idén om hur en bostad skulle se ut om självförsörjning är fokus genom hela designen.

Grundläggande behov och en hållbar livsstil

Resilient house är ett energieffektivt passivhus som lämpar sig för en klimatmedveten livsstil med energibesparing i fokus. De naturligt ventilerade utrymmena ger ett fint ljusinsläpp och materialet som använts är naturliga och hållbara.

Arkitekten tar hänsyn till förändringar i bland annat arbetslivet och framtida samhällsutveckling. Planlösningen omfattar därför ett välplanerat hemmakontor och rum som lämpar sig för lärande. Det stora soltaket ger en pålitlig energikälla för boende i hemmet och täcker även behovet av att ladda elbilar.

Material och funktion

För att främja långsiktig hållbarhet och koldioxidneutralitet i designen används naturligt trä för byggnadsstrukturen. Här används en äldre metod för att konservera trä: granvirke är förkolnat på ytan vilket förhindrar fuktinträngning utan användning av kemiskt skydd. Taket utgör ett innovativt system från SunRoof som kombinerar allt-i-ett tak med solpaneler vilket ger skydd från väder och vind samtidigt som energiförsörjningen i hemmet säkerställs.

Vinnare inom kategorin Carport

Carporten består av naturligt och återvunnet material av trä medan det 55 kvadratmeter stora soltaket genererar solenergi från SunRoof. Med en taklutning på 30 grader riktat mot söder kan solexponeringen generera högsta möjliga vinst. Carporten genererar energi till att ladda elbilen hållbart och överskottet kan tillfredsställa hälften av hushållets energibehov *. Detta gör att två carports kan ladda två elbilar och förse ett hushåll med hela dess energibehov.

– Det är spännande att se hur unika bidragen av hållbara hus och carports visade sig vara. Jag gratulerar vinnarna av tävlingen och tackar alla deltagare för inspirerande idéer och kreativitet i skapandet av Framtidens hållbara lösningar. Det gläder mig att en djärv och kompromisslös strategi för hållbar design bidrar till en snabbare övergång av världen till ren energi, säger Lech Kaniuk, VD för SunRoof International.

Tävlingen var ett initiativ av SunRoof tillsammans med flertalet partners med fokus på hållbarhet, innovation och design.