Nyheter

Ny bok – Återbruk av byggmaterial

Med målet att samla så mycket information om återbruk som möjligt och att få så många som möjligt i byggbranschen att återbruka har författarna Martina Strand Nyhlin och Johanna Åfreds skapat boken Återbruk av byggmaterial. Boken ger en nulägesanalys, diskuterar hinder och lösningar för återbruk samt beskriver materialens potential.

Allt fler människor har börjat tänka på hur branschens alla byggprojekt faktiskt påverkar miljön. Visst är det fascinerande när nya hus växer fram men byggbranschens bidrag till koldioxidutsläppen ger även många klimatångest. Går det inte att bygga på något annat sätt än vi gör idag?

– Det gör det! När vi började skanna av branschen efter återbruksprojekt hittade vi fler projekt än vi trodde, och ännu fler har tillkommit på sista tiden, menar författarna Martina Strand Nyhlin och Johanna Åfreds som skrivit boken Återbruk av byggmaterial.

I den nya boken Återbruk av byggmaterial finns många goda exempel och praktiska råd från de som har arbetat med återbruk i en mängd inspirerande projekt och företagslösningar inom bygg-och fastighetsbranschen.

Boken innehåller berättelsen om hur betong från Köpenhamns tunnelbana hamnade i golvet på ett hälsokontor i Malmö och hur zinkplåt från ett finskt museum återbrukas på ett rymdobservatorium i Onsala. I boken berättas det också om hur håldäck från hus som bombskadades i Anders Bering Breiviks terrordåd fick ett nytt liv på en akutmottagning i Oslo och hur växter som togs om hand när Handelshögskolan i Göteborg revs blev en uppskattad återbrukspark.

–Återbruk är ett bra sätt att spara CO2, minska uttaget av jungfruliga resurser och skapa byggen som har en spännande historia och gestaltning, säger Martina Strand Nyhlin.

I boken görs en genomgång av professionerna som är viktiga för att ett återbruksprojekt ska lyckas. Här intervjuas bland annat arkitekten som tröttnade på att alla byggherrar bara pratade ekonomi när världen står inför en klimatkris, återbruksinventeraren som i många år kämpat för att få fart på leveranser av återbrukat byggmaterial och entreprenören som ser återbruk som en spännande utmaning för den som gillar utveckling.

På bilden: Johanna Åfreds är reporter på Tidningen Byggindustrin och Martina Strand Nyhlin är frilansreporter inom bygg och hållbarhet

Foto: Johan Kindbom