Nyheter

Toppklass i hållbarhet för nya kvarteret Skymningen i Brunnshög

Precis intill spårvagnens hållplats Soljber, ligger kvarteret Skymningen. Hyresgästerna som flyttade in för lite drygt två månader sedan delar nu huset med LKFs kontor FutuRum och gymkedjan Fitness24seven. Och nära granne med mobilitetshuset Aurora där vår elbilspool snart kommer finnas tillgänglig för hyresgästerna.

Skymningen är byggt med fokus på hållbarhet och kommer att certifieras på guldnivån, den högsta, enligt Miljöbyggnad 3.0. Förutom en mer hållbar byggprocess med klimatsmarta lösningar för fastigheten har LKF byggt in lösningar och service som gör det enklare för hyresgästerna till ett mer hållbart och bekvämt liv.

– På tredje våningen finns en fin takterrass med grönskande rabatter, sedumtak, utemöbler och grillplatser som vi hoppas ska bli en uppskattad mötesplats för våra hyresgäster berättar Helena Nilsson, byggprojektledare för Skymningen. Det finns även en liten lekhörna för de mindre.

Skymningen är byggt för att underlätta för hyresgästerna till ett mer hållbart och bilfritt liv. I huset finns ett rejält tilltaget cykelrum med möjlighet att låna verktyg och en fast cykelpump för att serva sin cykel. Det finns även utrymme för hyresgästen att ta med sig sin cykel upp till sin lägenhetsdörr och låsa den i cykelställen på loftgångarna.

Och medlemskap i elbilspoolen ingår i hyran och startar upp i slutet av våren. Elbilarna kommer att finnas tillgängliga i mobilitetshuset Aurora som nås direkt från trapphuset på Solbjersvägen 40.

– Vi på LKF är glada att kunna erbjuda våra hyresgäster ett boende som inte bara underlättar i deras vardag utan också skapar möjligheter till en hållbar livsstil säger Lena Nordenbro, hållbarhetschef på LKF. Dels tillgången till en elbilspool men också möjligheten att kunna ta med sig cykeln ända fram till sin lägenhetsdörr och parkera den på loftgången.

Huset är också anslutet till nästa generations fjärrvärme där Kraftringen tar tillvara den överskottsvärme som produceras på Max IV-laboratoriet. Den leds sedan genom ett fjärrvärmenät med låg temperatur direkt till huset. Lokalproducerad och förnybar! På taket finns solceller installerade som bidrar till driften av huset och LKFs kontor.

Fakta Skymningen:

49 lägenheter

55 MWh från Solceller per år

Uppvärmning med överskottsenergi från Max IV-laboratoriet.