Nyheter

Ny YH-utbildning får draghjälp av bygginspiratör

Från och med i höst är det möjligt att läsa yrkeshögskoleutbildningen Miljösamordnare – Hållbara byggnader i Piteå. Undervisningen sker via länk till studiegrupper på flera orter, bland annat Piteå. Under torsdagen besökte utbildningsanordnaren KYH och bygginspiratören ”Byggsandra” Piteå för att göra en inspirationsfilm som ska locka fler – inte minst kvinnor – att söka sig till byggbranschen.

KYH yrkeshögskola är en stor utbildningsanordnare med fokus på samhällsbyggnad, men de erbjuder också utbildningar inom ekonomi och it. Yrkeshögskoleutbildningar är utformade efter arbetsmarknaden behov, vilket gör att de är väl förankrade i arbetslivet.

Byggbranschen är traditionellt en manlig värld, och för att bredda bilden av branschen samverkar KYH nu med Sandra Mobaraki, Byggsandra som hon också kallas. I inspirerande filmer på KYHs webbsida och i sociala medier delar hon med sig av sina tankar och erfarenheter om branschen. Under torsdagen var de i Piteå för att filma.

– Eftersom jag saknade kvinnliga förebilder i byggbranschen startade jag Byggsandra för att hitta mina egna förebilder, samtidigt som jag kunde lyfta fram branschen i ett annat ljus, säger hon.

– Det finns behov av att öka andelen kvinnliga sökanden till utbildningarna. Bilden av vad det innebär att arbeta inom bygg- och samhällsbyggnadssektorn är också alltför snäv och behöver nyanseras, säger Hanna Månsson partneransvarig på KYH.

Sandra arbetar som kommunikatör, opinionsbildare, föreläsare och inspiratör, men hon är också en rådgivare som brinner för att ge branschens de bästa förutsättningarna för att lyckas. Hon är även grundare till branschens snabbast växande nätverk ”Byggbranschens kvinnor” som samlat över 400 kvinnor det senaste året. Samarbetet mellan KYH och Byggsandra görs för att uppnå en mer jämställd bransch.

– Det känns roligt och meningsfullt att samarbeta med KYH för att inspirera fler kvinnor att söka sig till deras byggutbildningar, säger Sandra.

Utbildningar tillgängliga på fler orter

2017 utvecklade KYH ett nytt koncept, KYH Anywhere, som innebär att utbildningar erbjuds på flera orter, bland annat i Piteå. Utbildaren undervisar live över länk till samtliga studerande som befinner sig i klassrum vid de olika studieorterna. Alla har direktkontakt med varandra.

För Vuxenutbildningen i Piteå är denna samverkan värdefull i deras uppdrag att verka för ett brett utbildningsutbud som är kopplat till näringslivets rekryteringsbehov. Det ger också pitebor och andra i närområdet möjligheten att plugga utan att behöva flytta.

– I Piteå har byggbranschen haft störst tillväxt i antal anställda och antal företag de senaste fem åren så jobbutsikterna bör vara goda. Vi hoppas på många sökande till höstens utbildningsstart, säger Karin Gebing, utbildningsutvecklare vid Vuxenutbildningen, Piteå kommun.