Nyheter

Hållbarhetsföretag från Gnosjö vinner SM i Ung Företagsamhet

Sverige vassaste unga entreprenörer är nu korade. En maskin som minskar återvinningscentralernas deponi med 50 procent tog storslam på SM i Ung Företagsamhet, som för första gången arrangerades i Göteborg. Emil Falk, Selma Hästmark och Lucas Rundén i Noll Deponi UF från Gnosjö vann det stora SMguldet i kategorin Årets UFföretag samt ytterligare tre titlar och ska nu
representera Sverige i EM i sommar.

Trion jublade högt när de under en direktsänd galamiddag sent under tisdagskvällen fick beskedet om segern i Årets UFföretag under SM i Ung Företagsamhet med sitt UFföretag Noll Deponi UF. Då hade de redan vunnit Årets ekologiskt hållbara UFföretag, Årets monter och Årets tjänst.

Det känns helt fantastiskt! Vi är stolta och hedrade med tanke på alla duktiga företagare som har deltagit i SM. Men vi har haft duktiga rådgivare som har coachat oss och vi har spenderat
mycket tid på vår affärsidé, säger Emil Falk, vd på Noll Deponi UF.
Affärsidén, en maskin som separerar glas från dörr och fönsterkarmar, föddes efter ett besök på en återvinningscentral. Där berättade personalen att deras största problem var deponin, avfall som inte kan återvinnas eller återanvändas, och att hälften av avfallet är just fönster och dörrar med glas i då det inte gick att separera på något bra sätt. Företaget löser detta problem på ett förtjänstfullt sätt, genom att krossa glaset i fönsterrutan. Tack vare segern i Årets UFföretag får de nu representera Sverige i EM i Tallinn 1214 juli.

Det känns otroligt! Vi hoppas ta hem segern till Sverige, säger Emil Falk.

Totalt medverkade 226 UFföretag på SM i Ung Företagsamhet på Svenska Mässan, som för första gången avgjordes i Göteborg,

Så glädjande att se att ett hållbarhetsföretag återigen vinner SM! Stort grattis till alla vinnare, och framför allt till Emil, Lucas och Selma som verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om. De har genom sann Gnosjöanda, sett ett behov och skapat en smart affärsidé, innovation och lösning på en global hållbarhetsutmaning. Imponerande, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige.