Nyheter

KTH-student tilldelas Svea Solars gröna stipendium

Sveriges största solenergibolag, Svea Solar, delar för andra året i rad ut sitt gröna stipendium Svea Solar Solarship till en utvald student med ett stort intresse för hållbar utveckling och förnybar energi.

Studenter från ett flertal framstående lärosäten runt om i landet ansökte och nu står det klart att vinnaren av 2022 års Svea Solar Solarship är 21-årige Filip Forsberg från Nyköping.

Filip är student vid KTH i Stockholm där han läser civilingenjörsprogrammet med inriktning samhällsbyggnad. Stipendiet från Svea Solar omfattar 15 000 kr – något som Filip själv säger bland annat kommer gå till studierna och att vidareutveckla ett projekt som just nu är en del av KTH Innovation.

– Det känns fantastiskt roligt att få ta emot detta stipendium från Svea Solar! Hela samhället ska ställa om, och för att göra det krävs både innovativa lösningar och handlingskraft. Förra året vann jag och min partner en innovationstävling med vårt bidrag Algaerithm. Det är en lösning för att använda infångad koldioxid som näring till alger i fotosyntesprocessen, som sedan kan användas till en rad olika produkter, exempelvis förnybart bränsle, gödsel och i solpaneler. Det är något vi nu vill vidareutveckla med hjälp av det här stipendiet, säger Filip Forsberg. 

– Det är otroligt roligt att vi även i år fått in så många ansökningar från studenter runt om i landet. Vårt Solarship är ett sätt för oss på Svea Solar att kunna hjälpa och uppmuntra de studenter som, på ett eller annat sätt, arbetar för en mer hållbar framtid. Filip har visat på ett stort intresse och målmedvetenhet för såväl hållbarhet som innovation och har verkligen förtjänat det här stipendiet, säger Hanna Mannberg, global HR-chef på Svea Solar. 

Om Svea Solar Solarship: 

Solar Solarship är ett stipendium från Svea Solar som riktar sig till universitets- och högskolestudenter som har ett stort intresse för hållbar utveckling och förnybar energi. Stipendiet riktar sig inte enbart till dem som har en studieinriktning inom miljö och hållbarhet, utan alla studenter som har ett brinnande intresse för hållbarhet och förnybar energi kan ansöka.