Nyheter

Elis satsar på tre nya kollektioner miljömärkta arbetskläder

Nu får fler möjlighet att bära miljömärkta kläder på jobbet. I höst utökar Elis sitt sortiment med två kollektioner varselkläder, de första miljödeklarerade på marknaden. Dessutom lanseras en egen trikåkollektion.

– Det bubblar inom textilindustrin just nu. Det sker en fantastisk utveckling mot nya hållbara, textila värdekedjor, och cirkulärt är det nya svarta! Vår strävan är att i varje steg göra mer hållbara textilval, säger Annica Paulsson Haglund, produktchef för arbetskläder på Elis.

De nya kollektionerna av varselkläder är framtagna av Fristads, Elis strategiska samarbetspartner. De är miljödeklarerade enligt EPD (Environmental Product Declaration), som räknar in såväl material, konstruktion och produktion som leverans.

– Det känns fantastiskt att vi kan lansera två miljövarudeklarerade varselkollektioner på ett år till den här stora gruppen av professionella användare. Vi fortsätter att arbeta med EPD:er som på ett mycket transparant sätt visar plaggens totala påverkan på miljön. Bra arbetskläder ska skydda användaren, men inte på onödig bekostnad av miljön, säger Lena Bay Højland, Product Director på Fristads.

Under hösten kommer även Elis egen efterfrågade trikåkollektion i fluorescerande kontrastmaterial. Tröjorna är gjorda av ansvarsfullt framställd bomull och återvunnen polyester och med en kvalitet som gör att plaggen håller extra länge i Elis industriella tvättprocess.

– Vår definition av hållbar textil innebär att produkten är miljömärkt och, eller alternativt, att den innehåller minst 50 procent hållbara fibrer, säger Elis Annica Paulsson Haglund.

Senast 2030 ska Elis enbart köpa in textilier som uppfyller dessa kriterier. Det är ett ambitiöst hållbarhetsmål, 2021 var andelen 30 procent. Det spelar dock stor roll vilken typ av textilier det handlar om. Medan lakanen oftast är miljömärkta, är arbetskläderna det i mer begränsad utsträckning. Än så länge.

– Vi arbetar konstant med att öka andelen miljömärkta textilier. Allt fler är idag certifierade med etablerade miljömärkningar som ser till tygets hela livscykel, till exempel EU Ecolabel. Och majoriteten är märkta med OekoTex®100, som innebär att textilen är fri från ohälsosamma kemikalier, säger Annica Paulsson Haglund.