Nyheter

Säljstart: Svanenmärkta radhus i Malmö

Den 13 september startar OBOS försäljningen av 14 Svanenmärkta radhus i Gyllins trädgård, inte långt från centrala Malmö. Redan nu är intresset stort för bostäderna som finns i två olika storlekar med tillhörande altan och egen trädgårdstäppa.

– Jag är väldigt glad över att vi inom snart framtid kan välkomna nya boende till Brf Hjärtbladet, som kommer att bli ett unikt grönt kvarter med cykelavstånd till Malmös centrum. Trots en orolig marknad har vi sett en ovanligt stor efterfrågan, framför allt bland barnfamiljer och äldre, säger Ola Pettersson, projektutvecklare på OBOS Sverige.

Brf Hjärtbladet erbjuder radhus i ett och två plan om 98 respektive 142 kvadratmeter. Båda har rymliga ytor, två till fyra sovrum, en stor altan och en egen trädgårdstäppa. Samtliga bostäder kommer att certifieras enligt miljömärkningen Svanen, vilket bland annat garanterar låg energianvändning och god inomhusmiljö.

Förr i tiden var Gyllins Trädgård en stor handelsträdgård, och arvet från den tiden går igen i Brf Hjärtbladet. Föreningen får ett gemensamt växthus med odlingslådor och sittplatser utanför. I området finns både förskola och skola och tvärs över gatan ligger en stor lekplats.

– Här försöker vi skapa en trivsam utemiljö som uppmuntrar till odling, men också till social gemenskap. Jag ser framför mig ett levande kvarter med barn som leker, grannar som jobbar med odlingarna och där alla pratar med varandra, säger Ola Petterson.

De 14 radhusen erbjuds som äganderätter med beräknad inflyttning till början av 2024. Bostäderna har ett frånpris 5 495 000 kronor och OBOS-medlemmar har förtur till köp.

Fakta Svanen

OBOS har grundlicens för att bygga Svanenmärkt och målet är att alla bostäder ska vara certifierade från år 2026. För att klara Svanens krav behöver 41 olika kriterier uppfyllas. Det handlar till exempel om att se till att alla material som används i byggprocessen är listade hos Svanen, men också om husets energiförbrukning, inomhusmiljö och dagsljusinsläpp.