Nyheter

Heidelberg Materials delar med sig av cirkulär ekonomi av betong, cement och CO2

Dr. Ian Skocek, FoU-programchef för kolsyrateknik på Heidelberg Materials delar med sig av ”Cirkulär ekonomi av betong, cement och CO2”, och förklarar tekniska framsteg som Heidelberg Materials har gjort för att möjliggöra 100 % återvinning av betong genom att återanvända alla beståndsdelar tillbaka i originalmaterialen.

Presentationen är en del av CarbonZero Global Conference and Exhibition som kommer att hållas på Pestana Palace Hotel & National Monument Lissabon, den 10 och 11 november.

Dr. Jan Skocek är FoU-programledare för kolsyrateknik på Heidelberg Materials Global FoU sedan 2012. Han leder FoU-projekt om CO2-minskning genom betongåtervinning, påtvingad kolsyra och CO2-mineralisering. Innan han började i branschen gjorde han en akademisk karriär inom materialvetenskap relaterad till betong och cement (Köpenhamn) och numeriska metoder och modellering (Prag).

Dr. Ian Skocek:

– Avancerad betongåtervinning och påtvingad karbonatisering möjliggör fullständig cirkularitet av betong inklusive processen CO2. Genom den energieffektiva selektiva separeringen kan både återvunnet ballast och sand återanvändas i fabriksbetong vilket bevarar naturmaterial och förkortar transportsträckorna då återvinning kan ske nära betongkunderna. De fina partiklarna som produceras kan fånga upp och mineralisera CO2 från rå rökgas från cementfabriken och de kolsyrade fina partiklarna kan användas i cementproduktion som ett mycket reaktivt cementartat material. Med vårt ReConcrete-360°-koncept har vi bevisat att betong har potential att vara den mest hållbara byggprodukten under hela sin livscykel. Cirkularitet av betong, cement och CO2 är möjlig nu. 

Beatrice Ene, Managing Director och Head of Events, Industry Link:

– Heidelberg Materials är en av världens största integrerade tillverkare av byggmaterial och lösningar, med ledande marknadspositioner inom ballast, cement och fabriksbetong. Som ett erkännande av företagets ansvar för miljön och som en föregångare på vägen mot koldioxidneutralitet tilldelades Heidelberg Materials det tyska innovationspriset för klimat och miljö (IKU) i kategorin ”Process Innovations for Climate Protection” för sin innovativa ReConcrete -360° koncept.

– Vi är glada att välkomna Dr. Ian Skocek till vårt unika forum som kommer att sätta sig som ett riktmärke som kommer med innovativa lösningar och trender som är absolut nödvändiga för att minska koldioxidutsläppen i hela branschen.