Nyheter

Träpriset 2022

Stiftelsen Träenigheten delade ut Träpriset 2022 idag på Kunskapsdagen i Skellefteå. Vinnare var Mikael Östling, IsoTimber, tillsammans med Greger Lindgren, TK Botnia. Stiftelsens uppgift är att främja nytänkande och nydaning kring trä, vilket de gör genom att bland annat dela ut detta pris för förtjänstfulla insatser inom träområdet.

– Jag blev mycket överraskad och fantastiskt glad över det fina priset! säger Mikael. Det är väldigt hedrande eftersom att både stora bolag och forskningen genom RISE står bakom priset, och att en av de tidigare pristagarna är ingen mindre än Gert Wingårdh. Stort TACK vill jag säga igen!.

Det var på scenen i Skellefteå på Kunskapsdagen den 6 oktober 2022 som Stiftelsen delade ut priset som ska främja insatser för utvecklande av ny teknik och nya produkter samt utökad användning av trä som material. Priset delades med Greger Lindgren, TK Botnia, som tilldelades priset med motiveringen att han under sin långa karriär som kompetent och kreativ byggnadskonstruktör bidragit till att utveckla träbyggandet till nya höjder. Engagerat och uthålligt har han bidragit till utvecklingen av nya tekniklösningar för det Hållbara Träbyggandet – varav Kulturhuset Sara är ett av exemplen.

– Stort GRATTIS säger vi på IsoTimber till de båda pristagarna, så välförtjänt! Motiveringen till varför Mikael får priset är klockren!”, säger ordförande Janina.    

Motivering till Mikaels vinst av Träpriset 2022

”Mikael Östling har utvecklat en innovativ produkt, IsoTimber, och oförtrutet kämpat för sin idé och affärsidé som äntligen har börjat få luft under vingarna. Genom sin innovation IsoTimber har Mikael Östling skapat en produkt som på ett nytt sätt tar tillvara träets unika egenskaper och miljönytta, trä och träbyggande är vägen framåt i klimatomställningen. ”

Ordf Markus Rödin SÅGAB-Sågverken Norrland

Kunskapsdagen i Skellefteå är ett mycket uppskattat event, i år med temat ’Hur bygger vi framtidens hållbara livsmiljöer?’.

Det är ett av arrangemangen som Stiftelsen Träenigheten initierat för att sprida kunskap och öka utvecklingen inom träbranschen. Att främja ökad samverkan och forskning inom träbyggnation är något som ligger även IsoTimber mycket varmt om hjärtat. Till exempel deltar man i projekten IsoTimber i höga byggnader, InFutUReWood och Framtidens Design tillsammans med RISE, genom enheten Träbyggande i Skellefteå, och har fler gemensamma nya projektansökningar på gång.

Träenighetens stiftare är Skellefteå kommun, Setra Group, Norra Skogsägarna ekonomisk förening, SSC Skellefteå Snickericentral ekonomisk förening, SÅGAB och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB (RISE, Research Institute of Sweden), med Dan Magnusson, SSC, som styrelsens ordförande.