Nyheter

Dubbelseger för Viking Line

Vid Finnish Travel Gala valdes Viking Line till både Årets hållbara aktör och Årets transportbolag. Det som vägde tungt vid båda valen var rederiets långsiktiga investeringar i miljövänlig teknik och i innovationer som förnyar passagerarupplevelsen.

Vid finalen i Finnish Travel Gala var Viking Line med i hela tre kategorier: Årets hållbara aktör, Årets transportbolag och Årets mest oförglömliga rese- eller serviceupplevelse. Rederiet utsågs till vinnare i de två förstnämnda kategorierna.

– Vi har redan i mer än 60 år jobbat för säker och hållbar fartygstrafik, och med samma recept skapar vi framtidens reseupplevelser. Den dubbla hedersbetygelse vi tilldelats betyder extra mycket för oss efter de här exceptionella pandemiåren som har gått hårt åt hela resebranschen. Ett stort tack till väljarna och juryn – och förstås till alla våra kunder – på oss alla vikingars vägnar, säger marknadsföringsdirektör Ninna Suominen på Viking Line.

Viking Line har sex fartyg i trafik på Östersjön, och årligen reser över 6 miljoner passagerare och 130 000 fraktenheter med dem. Rederiet är Finlands största arbetsgivare inom sjöfarten och har flest fartyg som seglar under finsk flagg av alla passagerarrederier.

Under de senaste tio åren har Viking Line investerat totalt 450 miljoner euro i Östersjöns två klimatsmartaste fartyg: Viking Grace som gjorde sin jungfrukryssning 2013 och Viking Glory som inledde trafik i mars.

– På grund av våra skärgårdsrötter har skyddet av Östersjön en särskild betydelse för oss på Viking Line. Vårt hållbarhetsarbete har rötter som sträcker sig ända tillbaka till 1980-talet, och klimatsmarta Viking Glory är den senaste milstolpen på den här resan. I och med det nya fartyget kan vi erbjuda våra kunder mer med mindre förbrukning, säger hållbarhetschef Dani Lindberg på Viking Line.

Viking Glory är större än systerfartyget Viking Grace, men har cirka tio procent lägre bränsleförbrukning. Viking Glory anses vara ett av världens energieffektivaste fartyg i sin kategori. Exempel på fartygets tekniska innovationer är återvinning av spillvärme och -kyla, världens effektivaste utsläppssnåla och LNG-drivna motorer, luftkonditionering och belysning som regleras automatiskt enligt bokningsläget, ett energieffektivt Azipod-roderpropellersystem samt ett skrov som minskar vågbildningen.

Viking Glory började trafikera rutten Åbo-Mariehamn-Stockholm i mars. Fartyget har noterat passagerarrekord på bara några månader: vid utgången av oktober hade redan nästan en miljon passagerare rest med Glory. Förutom Viking Lines traditionella målgrupper har det nya fartyget också i högre grad än tidigare lockat exempelvis unga vuxna ut på Östersjöns vågor.

– Till vår stora glädje har efterfrågan på kryssningsturism återhämtat sig snabbt, och på rutten Åbo-Mariehamn-Stockholm noterade vi alla tiders passagerarrekord i somras. Glory tillförde cirka tio procent större passagerarkapacitet på rutten och fraktkapaciteten är hela 60 procent större jämfört med föregångaren Amorella. Vi har en ansvarsfull roll i att upprätthålla vårt lands försörjningsberedskap, 90 procent av exporten och 70 procent av importen går sjövägen, säger Ninna Suominen.

Alla prisbelönade vid Finnish Travel Gala och juryns motiveringar:

http://www.finnishtravelgala.fi