Nyheter

Vinnande fastighetsägare av Laddguldet 2021: Investeringen i laddinfrastruktur har gett oss mer el

Laddguldet delas ut till Sverige bästa kommun och fastighetsägare för deras arbete med att främja laddbara fordon. Vinnande i kategorin fastighetsägare 2021 vad ÖrebroBostäder. De ser sina satsningar på laddinfrastruktur som en solid investering med mångdubbla vinster, och hoppas att fler aktörer vågar dela med sig av vad som fungerar för en ökad omställningstakt.

Den 2 december koras Sveriges bästa kommun och fastighetsägare för sitt arbete med laddbara fordon 2022. Priset delas ut till de två aktörer som med ett helhetsgrepp och på ett långsiktigt sätt verkar för att främja användandet av laddbara fordon, och på så vis skapat förutsättningar för omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

Fjolårets vinnare av Laddguldet 2021 i kategorin fastighetsägare är ÖrebroBostäder AB. Jonas Tannerstad, chef för El och Automation vid ÖrebroBostäder berättar om vad vinsten betytt för dem:

– Vinsten har bidraget till beslutsamhet, mod, stolthet och en kollektiv självkänsla. Allt detta har drivit oss till att hålla fast i vår vision och övertygelse om att bygga samhällsviktig infrastruktur. Inte minst växte vår övertygelse om att vända på begreppet ”hur många elbilar tål elnätet” till ”hur många elbilar behöver elnätet”.

Jonas Tannerstad beskriver hur deras satsningar på laddinfrastruktur inte bara bidrar till möjligheten att ladda, utan också blivit platser som producerar, lagrar och delar energi till närliggande hus – en fråga som blivit alltmer relevant i en tid då energisäkerhet blir allt viktigare.

– Investeringen har visat sig vara helt rätt, och vi har redan beslutat om att bygga ut våra laddplatser. Nästa steg är att hitta rätt processer och rutiner för att bana väg för den stora volym som ska hanteras, berättar Jonas Tannerstad och fortsätter:

– När Laddguldet 2022 delas ut är det 85 månader kvar till årsskiftet 2030. Det är en kort tid för många av de företag och kommuner som har klimatmål att uppfylla till 2030. Vi behöver inspirera varandra och dela med oss av vad som fungerar. Jag hoppas att årets vinnare i något avseende verkar för teknisk öppenhet och tillsammans med andra aktörer, som oss på ÖrebroBostäder, bidrar till att förändra en i det avseendet ganska omogen bransch.

Om du fick välja en insikt att dela med andra fastighetsägare som står i startgropen, vad skulle det då vara?

– Att välja laddteknik just baserat på tekniskt öppna lösningar, något som bidrar till att minska tekniska och ekonomiska risker. I praktiken laddare med en äkta OCPP-kommunikation och som kopplas till olika backend-system.

ÖrebroBostäder stod som vinnare av Laddguldet 2021 för sitt helhetstänk kring hur elbilsladdning kan hänga samman med produktion, lagring och delning av el. Vinnarna av Laddguldet 2022 koras fredag 2 december och priset delas ut på eCarExpo i Göteborg av Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson. Läs mer om de nominerade här!