Nyheter

ChromoGenics glaslösning nominerad till klimatpris

Glasfasaden till projekt Gullhaug Torg 5 där ChromoGenics har levererat den kompletta glaslösningen, är en av fyra kandidater nominerade till det norska Byggindustrins klimatpris 2022. Vinstsumman ligger på 250 000 NOK.

ChromoGenics är tillsammans med Betonmast Oslo (totalentreprenör), Avantor (byggherre), Multiconsult (rådgivning och arkitekter) och Arcasa arkitekter nominerade för fasadlösningen i projekt Gullhaug Torg 5 i Oslo. Hela byggnaden är uppbyggd av glasfasader som bidrar till starkt reducerad energiförbrukning, lågt CO2 avtryck och reducerad råvaruanvändning. Vinnaren offentliggörs i samband med Byggindustrins Klimatkonferens i Oslo den 29 november.

Gullhaug Torg 5 är en miljöcertifierad fastighet. Kontorsbyggnaden har sex våningar och en källare, med en yta på cirka 14 000 kvadratmeter i Nydalen i Oslo. Byggnaden har högt miljöfokus och certifieras som BREEAM NOR Excellent. Den årliga besparingen beräknas hamna runt 100 000 kWh.

Den unika glaslösningen från ChromoGenics består av dynamiskt glas som tillsammans med PET-film som mellanglas istället för glas, skapar en helt unik och innovativ fyrglaslösning. Dynamiskt glas möjliggör ostörd utsikt med fullgott solskydd. PET-filmen medför lägre vikt och mindre glas vilket ger lättare transporter som är bättre för miljön samt har en beläggning (coating) som förbättrar glasens prestanda.

– Vi är otroligt glada och stolta över nomineringen tillsammans med våra samarbetspartners i projektet. Detta ger oss möjlighet att nå ut ytterligare med våra unika lösningar och därigenom bidra till mer hållbara fastigheter, säger Fredrik Fränding, VD på ChromoGenics.