Nyheter

WAF Awards till Sara Kulturhus

World Architecture Festival (WAF) är väldens största arkitekturfestival och WAF Awards är branschens mest prestigefulla pristävling, med syfte att uppmärksamma arkitektonisk kvalitet från hela världen. På onsdagskvällen utsågs Sara Kulturhus till årets bästa färdigställda kulturbyggnad.

Med sina 20 våningar och rika innehåll har Sara Kulturhus satt Skellefteå på världskartan och blivit en internationell ledstjärna för hållbar arkitektur. Den klimatpositiva* byggnaden toppade The Guardians lista över 2021 års bästa arkitektur och har också erkänts av New European Bauhaus-initiativet som ett projekt som inspirerar till positiv förändring runt omkring oss.

Nu uppmärksammas projektet på WAF Awards 2022, då det har utsetts till årets bästa färdigställda kulturbyggnad. Efter att ha presenterat projektet live under festivalen i konkurrens med 16 andra finalister i samma kategori utsåg en välrenommerad jury Sara Kulturhus till vinnare. WAF Awards är världens största och mest prestigefyllda pristävling inom arkitektur och syftar till att hylla arkitektonisk kvalitet från hela världen.

– Vi är hedrade över att få ta emot det här priset för årets mest framstående kulturbyggnad i konkurrens med fantastiska projekt från hela världen. Sara Kulturhus visar på kulturens kraft att skapa en attraktiv och inkluderande stadskärna, och hur innovativt arkitektoniskt tänkande kan skapa nya möjligheter för samverkan och skapande. Den här byggnaden är i en ny skala för Skellefteå men den är ändå sprungen ur stadens identitet, kunskap och tradition med fokus på trä som byggmaterial, säger Oskar Norelius och Robert Schmitz, ansvariga arkitekter på White Arkitekter.

– Vi är väldigt stolta över projektet, där vi på ett nytt sätt har jobbat med trä som präglar kulturhuset både utvändigt och invändigt, samtidigt som det synliggör den 20 våningar höga massiva trästommen, fortsätter Oskar Norelius och Robert Schmitz, ansvariga arkitekter på White Arkitekter.

Efter vinsten under onsdagen är projektet nu med och tävlar om priset World Building of the Year. Sara Kulturhus kan utöver detta även vinna pris för bästa användande av dagsljus och trä.

Årets WAF äger rum i Lissabon mellan den 30 november och 2 december och är den femtonde upplagan av festivalen.

Klimatpositivt innebär att emissioner från material och energi är lägre än kollagring i träet.

Foto: Visit Skellefteå