Nyheter

Betyget Excellent till Centralkvarteret i Umami Park

Centralkvarteret i Umami Park, mitt i hjärtat av det nya området i Sundbyberg, har certifierats enligt BREEAM In-Use med det höga betyget excellent. BREEAM In-Useär BRE:s (Building ResearchEstablishment) internationella miljöcertifieringssystemför befintliga byggnader. Centralkvarterets 37 000 kvadratmeter har granskats utifrån hantering av vatten, luftkvalitet, buller, belysning, brandskydd, avfall och energi.

Några exempel på insatser i Centralkvarteret är 88 borrhål som borrats ner på 300 meters djup i berglagret för att hämta geoenergi till den energicentral som försörjer kvarteret med värme och komfortkyla. En lösning som också möjliggör säsongslagring av energi. Tillsammans med Sundbyberg Avfall & Vatten (SAVABs) har Wallenstam också skapat förutsättningar för och invigt en helt ny sopsugsanläggning för området.

– Det känns väldigt roligt att få ett så fint betyg som excellent för vårt arbete med Centralkvarteret, det är många som varit involverade och bidragit positivt i arbetet för att uppnå detta fina resultat. Certifieringen är ett fint kvitto både för oss och våra nya samt blivande hyresgäster, säger Magnus Eklund, avdelningschef produktion Stockholm/Uppsala.

Sedan BREEAM In-Use skapades 2009 har det använts för att förbättra, certifiera och marknadsföra hållbarhetsprestanda för tusentals byggnader i över trettio länder. Certifieringen kan erhållas i fem olika klassningsnivåer; pass, good, very good, excellent och outstanding. Centralkvarteret i Umami Park kan nu stoltsera med det höga betyget excellent.

Exempel på hyresgäster i Centralkvarteret är Convendum, Förskolan Freden, Nordic Wellness och Sodexo. Andra nya hyresgäster är Babas Burger som öppnar nu till våren. Efter sommaren öppnar även Stella Pizza och Iveel Sushi samt att greentechbolaget Ferroamp flyttar sitt huvudkontor hit.