Nyheter

Hur förändrar robotar biltillverkningsprocessen?

Det är nog ingen som tvivlar på att robotar har och fortsätter att förändra hela biltillverkningsprocessen. Vad många däremot inte är riktigt lika säkra på är vad dessa robotar faktiskt gör och hur processen ser ut.

Som tur är råkar det vara precis vad vi ska kolla lite närmare på idag.

När började robotar användas för biltillverkning?

Robotar har använts inom bilindustrin i över 100 år. Från allra första början jobbade människor vid löpande band med att tillverka bilar men efter ett tag lyckades men utveckla robotar som kunde göra samma sak både snabbare och billigare. På grund av detta blev robotar snabbt populära och dominerar idag biltillverkningsindustrin. Robotarna förändra också industrin i grunden. Plötsligt kunde bilarna produceras mycket snabbare och till ett mycket billigare pris. Detta tror många är anledningen till att bilen kunde bli så populär så fort, speciellt i USA. Det finns antagligen inget som förändrat biltillverkningen så mycket som de robotar som idag används.

Fördelar med robotar för biltillverkning

Den stora fördelen med robotar i stället för människor är priset. En människa behöver få lön, rast, semester och pension. En robot däremot jobbar dygnet runt, året runt, helt gratis. Roboten kostar bara när du köper in den, sen arbetar den gratis tills den dagen den går sönder. Detta är utan tvekan en av de stora fördelarna med robotar i bilindustrin.

Självklart är detta inte den enda fördelen. En annan fördel är att en robot alltid gör precis samma sak. En människa kan bli trött efter en lång dags arbete och kanske göra ett misstag. Det kommer en robot aldrig att göra. Alla bildelar som den producerar kommer att se precis lika dana ut, något som är väldigt viktigt vid ett löpande band. Roboten kommer tack vare automatisering alltid att sköta sitt jobb perfekt, något som vi aldrig kommer att uppnå med en människa.

Detta kan dock också vara en nackdel. En människa kan anpassa sig, upptäcka problem och lösa dem. De robotar vi använder idag blir ständigt allt bättre på detta men de har fortfarande en lång väg kvar innan de blivit helt perfekta. Därför är människor fortfarande viktiga inom bilindustrin, främst för att kontrollera så att allt blir rätt och att robotarna gör vad de ska.

Framtiden för robotar i bilindustrin

Hur ser vi då på framtiden för alla dessa robotar? Vi tror att så länge det finns bilar så kommer det finnas robotar för att tillverka dem. Däremot tror vi inte att fabrikerna någonsin kommer att helt sakna människor. Det kommer alltid att finnas människor för att underhålla robotarna, lösa problem och anpassa produktionen för nya modeller och idéer.

Därför är det en klok idé att både investera i robotar och i utbildning för de anställda på fabrikerna. På så sätt skapas en fabrik där människor och robotar kan arbeta tillsammans och inte emot varandra. Det tror i alla fall vi är framtiden, en värld där både människor och robotar jobbar tillsammans för att skapa nya och revolutionerande produkter. Människor behöver robotar och robotar behöver människor.