Nyheter

Innovationsbolag lanserar nytt byggnadsmaterial av förnybar råvara

Värmlandsbaserade Wood Tubes nya produkt kan revolutionera framtidens byggande. Startar fullskalig produktion av pappersreglar som används vid tillverkning av innerväggar. En pappersbaserad regel Innovationsföretaget Wood Tube har utvecklat en regel som används vid tillverkning av innerväggar och inredning i möbler.

Reglarna tillverkas av pappersråvara och kommer att bli ett starkt alternativ till nuvarande byggmetod, där reglar av stål eller trä används i första hand. Efter en tid av produktutveckling och kvalitetssäkring är produkten, som även har ett patentskydd, nu redo för produktion och användning.

Minskad klimatpåverkan Produkten möjliggör att bygga med väsentligt mindre klimatavtryck då reglarna framställs i huvudsak av återvunnet papper. En livscykelanalys utförd på Karlstads universitet visar att en pappersregel från Wood Tube innebär ett kraftigt reducerat CO2-avtryck jämfört med en stålregel, som är det vanligaste produktionssättet.

Pappersreglarna kan återvinnas som vanlig kartong. Genom att produkten är lätt i sig, enkel att bearbeta och kapa, förbättras även arbetsmiljön för byggnadsarbetare. Marknad och användare Produkten kommer att saluföras via utvalda bygghandlare och till större projekt.

För fastighetsägare innebär användningen av Wood Tubes reglar att ökade krav på hållbara byggprocesser kan uppnås i både nyproduktioner och ombyggnation med bland annat lägre andel fossila insatsvaror. För byggföretag kommer det medföra effektivare byggprocesser och för hantverkare en förbättrad arbetsmiljö.

– Efter ett målmedvetet utvecklingsarbete känns det verkligen spännande att nu kunna påbörja marknadsföring och försäljning. Roligt även med så många positiva kommentarer och intresse från olika fastighetsbolag och byggare under resans gång. Det här kan innebära en liten revolution för hur man bygger, säger Jonny Andersson, Vd för Wood Tube.

Om Wood Tube:

Wood Tube grundades 2016 med målet att revolutionera marknaden för byggreglar. Efter flera års produktutveckling nåddes en milstolpe under 2019 när produkten blev patenterad. Sommaren 2020 erhöll Wood Tube ett svenskt typgodkännande efter omfattande tester av hållfasthet, brandklasser och ljudklasser hos RISE (Rsearch Institutes of Sweden). Ägare till Wood Tube är grundarna Patrik Kämpe och Kurt Härdig tillsammans med Tobias Söderbom Olsson och Bergs Timber AB.