Nyheter

OBOS bygger hållbart kvarter med eget närkontor i Växjö

Svanenmärkta bostadsrätter i trä, gemensam terrass och ett eget närkontor – det är några av delarna i OBOS kommande kvarter i Växjöstadsdelen Bäckslöv. Kvarteret som består av cirka 100 bostäder om 1-4 rum och kök beräknas stå klart för inflyttning 2026.

– Jag är väldigt glad över att vi nu fått klartecken att bygga nytt i Bäckaslöv. Här vill vi skapa ett kvarter som värnar om trivsel och ”det nära livet”. Vi prioriterar gemensamma utrymmen och naturliga mötesplatser för att stärka banden mellan de boende. För oss på OBOS står hållbarhet högt i fokus, därför bygger vi helt i trä och har både cykelverkstad och växthus i området. Vi introducerar även konceptet närkontor för att minska bilpendlandet, säger Malin Svensson, VD OBOS Kärnhem.

I Bäckaslöv vill OBOS skapa ett kvarter som värnar om trivsel och trygghet. Här finns flera gemensamma utrymmen – en övernattningslägenhet för gäster samt en gemensam takterrass för odling och gemenskap. OBOS kommer även att applicera appen Carbonator, en digital tjänst som använder realtidsdata på individnivå för att motivera till ett mer klimatmedvetet beteende.

– Vi hämtar inspiration från Norge där OBOS är en av de ledande på området. Syftet är att skapa bostäder och stadsdelar där det är lätt att leva hållbart med människan i fokus, fortsätter Malin Svensson.

För att bidra till en inkluderande bostadsmarknad och möjliggöra för att fler har råd att äga sitt boende kommer ett urval av bostäderna att erbjudas med boköpsmodellen OBOS Deläga, som innebär att man köper halva bostaden, men bor i hela. Resterande del samägs med OBOS, vilket leder till mindre kostnad och risk för köparen.

– Vi vill möjliggöra för fler att kunna efterfråga en bostad i en av Växjös mest attraktiva stadsdelar. OBOS Deläga är ett utmärkt alternativ för de som med dagens stränga kreditrestriktioner har svårt att köpa ett boende. Det är en fantastisk förmån som våra medlemmar kan nyttja, avslutar Malin Svensson.

I anslutning till OBOS bostadsrätter kommer Reliwe att bygga hyresrätter. För att få till en enhetlig känsla har ÅWL arkitekter fått uppdraget att rita hela kvarteret.

– Vi är väldigt glada över att vi får vara en del av utvecklingen i Bäckaslöv. Eftersom vi delar OBOS syn på gemenskap och inkludering i bostadsområden så har samarbetet varit både givande och kreativt. Vi ser fram emot att utveckla hållbara hyresrätter inom samma kvarter som OBOS, säger Gurmo Endale, partner Reliwe.