Oslo K är ett passivhus med mörkgrön energiklass A och är certifierat BREEAM-NOR Excellent. Ett av effektmålen i Grønn Byggallianses strategi är att minska den totala energianvändningen med minst 7,5 %. Med Oslo K-projektet visar OBOS viktiga lösningar för att minska energianvändningen. bidra till naturlig mångfald.
Med sina 30 000 kvadratmeter affärslokaler fördelade på 11 våningar är Oslo K en av de största kontorsbyggnaderna i Oslo. Målet i byggprocessen har varit att leverera en stor kontorsbyggnad under passivhuskravet för energianvändning, vilket är 90 kWh per kvadratmeter och år.
– Det har varit ett krav från OBOS Eiendom att Oslo K ska byggas med de strängaste miljökraven. Med en beräknad energianvändning på 88,44 kWh per kvadratmeter och år har vi ungefär halverat energianvändningen jämfört med en genomsnittlig kommersiell byggnad i Norge. Det frigör kraft som kan användas för grön omställning i samhället och minskar driftskostnaderna i en tid då elpriserna är rekordhöga, säger projektledare för Oslo K, Tore Humberset i OBOS Eiendom.
Utsläppen har minskat med nästan 40 procent
Det totala växthusgasutsläppet för Oslo K är 700 kg CO2-ekv/m2 uppvärmd BRA, vilket motsvarar en minskning av utsläppen med 38 procent mätt mot OBOS gränsvärde. OBOS jämför växthusgasutsläppen från projekt med referensvärden för olika byggnadstyper som baseras på referensvärdena BREEAM-NOR v 6.0 samt minimikrav på energianvändning i tekniska föreskrifter (TEK 17).
Detta motsvarar maximalt tillåtet energibehov för olika byggnadstyper och uppvärmning med elpanna. De två åtgärder som lett till minskade utsläpp av växthusgaser är användning av material med lägre utsläpp av växthusgaser och optimerade lösningar för energianvändning i byggnader. Hålskydd med lägre emissionsfaktor används bland annat som bidrar till minskningen.
– Förutom byggnadstekniska faktorer är det möjligt att uppnå detta eftersom vi har uppfört en smart byggnad som använder 5G-data för att optimera element som elanvändning, belysning, värme och ventilation. Vi är väldigt nöjda med det här, säger Humberset.
Den bästa läckagefaktorn
Humberset listar flera konkreta åtgärder som har vidtagits för att minska Oslo Ks totala miljöpåverkan, både under byggprocessen och när byggnaden är i drift:
– 10 000 kvadratmeter av fasaden är av glas, och klimatväggarna är korta för att minimera frakten. Fasaden har en läckagefaktor så låg som under 0,4, vilket är något av det bästa som kan uppnås i sådana byggnader. I ventilationssystemen har spjäll installerats som säkerställer att luften kan återanvändas utanför normala öppettider. Detta minskar energianvändningen avsevärt eftersom du inte behöver värma upp kall inomhusluft hela tiden.
Miljödirektör på OBOS, Birgitte Molstad säger att erfarenheterna från Oslo K är viktiga i OBOS hållbarhetsarbete:
– Oslo K är den första av OBOS Eiendoms kontorsbyggnader som byggs enligt företagets miljöstrategi att leverera BREEAM-NOR Utmärkt och minimal energimärkning A. Erfarenheterna från Oslo K är viktiga för OBOS Eiendom när vi nu arbetar med utvecklingen av nya kontorsbyggnader. Både på det nya huvudkontoret för Veidekke i Ulven och Construction City tar vi strategin ett steg längre. Förutom att leverera en BREEAM-NOR-certifierad byggnad har vi också höga ambitioner att minska utsläppen av växthusgaser, byggnadsintegrerad kraftproduktion med solceller samt återanvändning och återvinning, säger Molstad.
Använde fröbankar för att återskapa lokal naturlig mångfald
I certifieringsprocessen mot BREEAM-NOR Excellence har Oslo K fått många poäng i flera ämnen. Inom ämnet föroreningar har byggnaden uppnått maximalt antal poäng. Skötsel och markanvändning och ekologi är två andra ämnen där de får mycket höga betyg.
– Vi har haft ett nära samarbete med entreprenören för att använda maskiner, bilar och utrustning som drivs av fossilfritt bränsle, vilket var den bästa miljöåtgärden på den tiden. Vi kopplade även in tillfällig fjärrvärme till byggnaden för uppvärmning under byggtiden. Källsortering var också en viktig prioritering, säger Humberset.
Tomten som Oslo K ligger på var en gammal gård. OBOS har dock genomfört flera åtgärder för att bevara både kulturarvet och ekologin i området:
– Det gick åt mycket resurser för att ta hand om det som var av gammal plastring (erosionsskydd) mot Konows gate och återskapa detta. Vi tog också hand om den biologiska mångfalden och samlade in detta och placerade det i fröbankar och sådde tillbaka detta till tomten, säger Humberset.
Fylld med medvetna hyresgäster
Oslo K består av tre sammanhängande byggnader. Med 11 våningar och möjlighet till upp till 3 500 kvadratmeter per våning, kan verksamheter hyra mindre eller större ytor beroende på behoven i alla tre byggnaderna.
– Det är en byggnad som lever upp till de förväntningar vi hade när vi ritade den och vi klarade den inom de kostnadsramar vi satt. Nu fylls Oslo K på med hyresgäster och det är särskilt trevligt att offentliga verksamheter som NAV har fått upp ögonen för klimatsmarta byggnader utanför Oslos centrum och blir hyresgäster i Oslo K, avslutar Humberset.
FAKTA:
Byggherre: OBOS Eiendom
Arkitekt: Arcasa
Byggnadsentreprenör: Veidekke Bygg
Läs mer om Oslo K på: