Nyheter

Svenska MOVS lanserar egenutvecklade elcyklar som tar design och funktion till ny nivå – ska få fler att pendla hållbart

Efter två år av intensiv utveckling lanserar svenska MaaS-företaget MOVS de nya elcyklarna Nörd och Ergo som bryter ny mark inom elektrifierad mikromobilitet. Till skillnad mot de flesta cykeltillverkare har MOVS utvecklat komponenterna själva för att möta de hårda kraven på både design och funktion från den urbana stadsbon. I fjol genomförde MOVS en lyckad investeringsrunda och fyllde kassan med 46 miljoner kronor som bland annat använts till att ta fram de nya elcyklarna, men även till att utveckla en avancerad abonnemangsplattform. 

Nu lanseras Nörd och Ergo, två elcyklar som utmärks av skandinavisk minimalism och funktion nog att klara ett hektiskt stadsliv och de tuffaste vintrarna. Som modellnamnen antyder är Nörd en innovativ premiumhoj för den med höga krav på tekniska detaljer och identitet. Bland annat finns sensorer som ger en intuitiv körning likt ett sjätte sinne. Ergo är för den bekväme vardagspendlaren som vill få med sin packning och enkelt rulla eldrivet med stil. Elcyklarna lanseras under Design Week i Stockholm 6 – 12 februari och kommer ställas ut på NK i centrala Stockholm.

– Det som tydligt särskiljer MOVS från andra aktörer är vår höga ambitionsnivå där vi inte tagit några genvägar. Våra cyklar har en oklanderlig design och samtidigt hög kvalitet, körupplevelse och funktion, något som vi ser att stadsbor kräver och saknar. Dessutom tillgängliggör vi cyklarna till en bred massa genom vårt medlemskap som är billigare än SL, säger Jonas Rundqvist, Chief Designer & Co-Founder på MOVS.

Under 2021 såldes rekordmånga fem miljoner cyklar och elcyklar inom EU.[1] Samtidigt menar branschen själva att det bara är toppen på isberget, elcykelförsäljningen beräknas öka från 3,7 miljoner cyklar i 2019 till 17 miljoner i 2030.[2] MOVS gör det enkelt att välja elcykel genom en månadskostnad som står sig väl mot kollektivtrafikens avgifter och utklassar de dyra bensin- och parkeringspriserna. Varumärket har funnits på den svenska marknaden sedan 2021 och skiljer sig från de traditionella cykelhandlarna med sin cirkulära modell som gör det möjligt för fler att ha en elcykel utan att äga.

– För oss är det viktigt att tänka annorlunda, i stället för att sälja elcyklar erbjuder vi ett medlemskap på en enkel och lättillgänglig plattform, och i stället för att på det traditionella sättet använda standardiserade cykelkomponenter från hyllan har vi tagit fram majoriteten av delarna helt själva. Allt för att skapa den bästa av elcyklar som får stadsbor på bred front att hoppa upp i sadeln, säger Mikael Klingberg, CEO & Founder på MOVS.

MOVS planerar att etablera sig i fler storstäder, både inom Sverige och runtom i Europa i länder som Holland, Danmark, Frankrike och Tyskland. Nörd och Ergo kommer till våren. Läs mer här.