Nyheter

Utmanar fordonsindustrin med skräddarsydd fordonsutveckling efter lokala behov

Svenska Luvly är rätt okända i Sverige och har hittills fokuserat främst på utveckling av både fordonen och tillhörande tekniken. Bolaget räknar dock med att ta sin första modell, Luvly O, till marknaden under 2023. 

Konceptet med LUVs bygger på att dra nytta av fördelarna med bilar men slippa många av nackdelarna främst kopplat till kostnad, miljö och utrymme i stadsrummet och trafiken. Luvlys fordon tar betydligt mindre plats, är helt eldrivna och kostar betydligt mindre än elbilar.

Priset är inte klart än men kommer att vara under 100 000 kronor.

Med en räckvidd på 100 km och toppfart på 90 km/h är fordonen perfekta för person- och last mile-transporter i storstäder.

Det som gör Luvly unikt är utvecklings-, tillverknings- och distributionslösningen genom licens. Bolagets patenterade teknologi går att köpa på licens för både traditionell tillverkning men också som grund för skräddarsydd fordonsutveckling efter lokala behov. Fordonen har en säker och enkel konstruktion vilket möjliggör snabb montering nära konsumenter.

Konstruktionen är också anpassad för att fordonsdelar ska kunna skickas i platta paket för ytterligare flexibilitet. Tekniken och utvecklingsplattformen gör att energiförbrukningen under tillverkning till användning är upp till 80% lägre än elbilar.

Både fordonens låga kostnad och licenslösningen gör att tillverkning av fordonen kan ske var som helst globalt med en mycket kort utvecklingsprocess.

Därför kan också Luvlys fordon vara ett reellt alternativ för storstäder i låg- och medelinkomstländer som ofta har mycket större problem och behov kopplat till utsläpp och trafikstockning än de höginkomstländer som idag har råd att efterfråga traditionella elbilar i någon högre utsträckning.