Nyheter

Världens första cirkulära anläggning för att återvinna PEX-rör är igång

Det betyder nu att PEX-rören kommer kunna produceras baserat på 100% kemiskt återvunnet råmaterial från deras eget produktionsavfall. Den här banbrytande lösningen är en ISCCPLUS-certifierad massbalanseringsmetod och är ett samarbete mellan Uponor, Wastewise, Neste och Borealis.

Tillsammans har man lyckats att kemiskt återvinna avfall från PEX-rörtillverkning tillbaka till plastråvara.

Att få till en helt cirkulär lösning för PEX har varit en hög prioritet för Uponor. Det här samarbetsprojektet visar att kemisk återvinning kan sluta cirkeln för plastavfall, som generellt är svårt att återvinna. Nu kan Uponors PEX-avfallsrör omvandlas till fullt fungerande PEX-rör igen utan tumma på kvalitén i produkten som våra kunder förväntar sig.

– Vi är mycket glada över det här samarbetet eftersom det ger oss ett försprång i övergången till cirkulära material. Vi har precis firat de första 50 åren av våra PEX-rör, och vårt nya långsiktiga mål är att använda 100% av vårt PEX-avfall som råvara genom slutet kretslopp, säger Thomas Fuhr, teknikchef på Uponor.