Nu lanseras Google.org Impact Challenge: Tech for Social Good i Sverige – ett initiativ för ideella organisationer, akademiska eller forskningsinstitutioner och sociala företag samt social impact-bolag att ansöka om finansiering och teknisk hjälp av Google för att växa och utveckla ideella projekt med fokus på klimat och hållbarhet. Ansökan är nu öppen och ger möjlighet att få upp till sex månaders pro bono-stöd av Google-anställda på heltid – ett så kallat Fellowship – samt finansiering på upp till tre miljoner euro. Ansökningar granskas av en expertpanel, bestående av bland annat WWFs generalsekreterare Gustaf Lind, och mottagare presenteras i slutet av 2023.
Google.org Impact Challenge lanseras med stöd av Samhällsentreprenörskap Sverige och Swedish Incubators & Science Park (SISP). Det är Googles första öppna utlysning för ansökan om finansiering och Fellowship i Sverige. Pro bono-stödet innefattar ett tekniskt team på mellan 5-15 heltidsarbetande Google-anställda, så kallade “Google.org Fellows”, bestående av exempelvis ingenjörer, produktexperter och UX-designers, under upp till sex månaders tid.
– Sverige är ett av världens mest innovativa länder och en plats där ambitiösa entreprenörer och ideella organisationer har sin grogrund. Det finns en enorm potential som vi vill stötta. Genom att bidra med resurser för fler att växa och utvecklas kan vi hjälpa organisationer att skapa hållbara lösningar som hela världen kan dra nytta av. Vi ser fram emot att djupdyka i alla de spännande projekt som kommer in via Google.org Impact Challenge och att få vara med och utveckla nytänkande klimat- och hållbarhetsprojekt tillsammans, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google.
– Klimat- och hållbarhetsfrågor är viktigare än någonsin. I en nyligen gjord kartläggning har vi identifierat över 400 startups och scaleups i Sverige med innovationer som kan bidra till att tackla klimatkrisen. Initiativ som Google.org Impact Challenge kan vara ett viktigt stöd för dessa innovationer att spridas och skapa riktig global impact, säger Regina Summer, Director Strategic Partnerships & Policy, på Swedish Incubators & Science Parks.
Teknologins betydande inverkan på hållbarhet
De senaste åren har teknologins potential i att bidra till att tackla nutidens mest akuta frågor blivit allt tydligare. Från användandet av AI för att identifiera och varna för skogsbränder till att effektivt kartlägga städers koldioxidavtryck, är exemplen många. Enligt en studie av Implement Consulting, finansierad av Google, kan digitala lösningar möjliggöra för minst 20-25% av de energi- och utsläppsminskningar som krävs för att uppnå en nettonoll-ekonomi i Europa.
Oavsett om det gäller nya energilösningar, främjandet av utsläppsminskningar eller projekt för andra komplexa hållbarhetsfrågor, vill Google genom lanseringen av Impact Challenge vara med och stötta organisationer som använder teknik för att göra det enklare för individer, samhällen, företag och regeringar att nå sina mål – speciellt på klimatområdet.
Kortlistade ansökningar kommer att granskas av en panel av svenska experter, bestående av Gustaf Lind (Generalsekreterare, WWF Sverige), Victor Galaz (forskare och docent i statsvetenskap, Stockholm Resilience Center), Mala Valroy (Investeringsansvarig, Industrifonden), Sara Öhrvall (Senior rådgivare åt VD, Axel Johnson) och Kristian Rönn (VD, Normative). De utvalda mottagarna kommer att presenteras i slutet av 2023 i Stockholm.
– Ny teknologi är en viktig möjliggörare för innovation som kan bidra till en rättvis klimatomställning. Tiden att agera är nu, och vi behöver alla kraftsamla för att utveckla fler skalbara hållbarhetslösningar för vår planet. Men ny teknologi innebär också hållbarhetsrisker om denna drivs utan en tydlig riktning och baserad på den bästa kunskapen. Därför ser jag emot att få vara expertpanelist i detta spännande initiativ, och att få vara med och utforska smarta klimat- och hållbarhetsprojekt från runt om i landet, säger Victor Galaz, forskare och docent i statsvetenskap vid Stockholm Resilience Center.
Googles filantropiska arm Google.org har under många år arbetat internationellt för att stötta organisationer som använder teknologi för att tackla utmanande samhällsfrågor. Bland tidigare europeiska mottagare finns bland annat Normative, grundat i Sverige, som genom Google.org Impact Challenge on Climate 2020 valdes ut för finansiering och stöd av Google.org Fellows. Med hjälp av dessa resurser utvecklade Normative en kalkylator för koldioxidutsläpp som nu hjälpt tusentals av små och medelstora företag att räkna ut sitt klimatavtryck kostnadsfritt.
– Google.orgs pro bono program har varit en unik och värdefull erfarenhet för Normative och med stödet från dem tog vi tillsammans fram ett verktyg som idag hjälpt tusentals av småföretagare att mäta sina koldioxidutsläpp. Utifrån min egen erfarenhet med Google.org Fellows är det också extra roligt att få förtroendet att sitta i expertpanelen som ska utse mottagarna av denna Impact Challenge, säger Kristian Rönn, medgrundare och VD på Normative.
Ansökan är nu öppen, till och med 21 april.
Mer om Googles hållbarhetsarbete här.