Nyheter

Vem leder klimatomställningen – företagen eller politiken?

Text: Mattias Borrelid

Den person som tror att politiken leder klimatomställningen lär få en rejäl tankeställare när han eller hon läser artikeln Betongtillverkare anpassar sig till ökade klimatkrav. Kraven vi pratar om här kommer inte i första hand från politiska beslut utan snarare från ”kunder” där framtidens klimat är en prioriterad fråga att lösa.

Ta till exempel företaget Sydsten. 2021 stod klimatförbättrad betong för 4 procent av företagets produktionsvolym. 2022 ökade andelen till 9 procent medan prognosen för 2023 ligger runt 20–25 procent! Snacka om utveckling.

Siffrorna är positiva. Varför? Jo, därför att de visar svart på vitt att efterfrågan på klimatförbättrad betong ökar vilket i sin tur betyder att vi faktiskt rör oss mot en riktig klimatomställning i Sverige. Färdplanens mål att all betong ska vara klimatneutral senast 2045 låter inte omöjligt att nå.

Jag vill även passa på att tipsa om avsnitt 2 av podden Konkret om Klimatförbättrad betong- från romarriket till månen. I avsnitt 2 går vi igenom vad klimatförbättrad betong egentligen innebär. Hur den produceras och om den har någon förlaga i historien. Och hur blir det i framtiden? När människan ska ut i rymden. Är det betong materialet vi bygger den kommande månbasen med?

För fler spännande reportage surfa in på:

forumbetong.se!

Foto: Anna