Nyheter

ROCKWOOL erbjuder enklare väg till miljöcertifiering av byggprojekt

ROCKWOOL har i samarbete med Sweco tagit fram ett helt nytt digitalt verktyg som ska göra det lättare att få tag i exakt den dokumentation som krävs i certifieringsprocesserna för till exempel Miljöbyggnad, Svanen, BREEAM eller LEED. På så sätt bidrar isoleringstillverkaren till effektiviteten i byggbranschen genom ökad digitalisering.

– Det här verktyget effektiviserar processen eftersom du själv kan hitta rätt filer och ladda ner dem i ett enda paket, kommenterar Magnus Smith, Hållbarhetsingenjör på Sweco.

Kraven på dokumentation av byggprojekt blir allt högre – inte minst om du som byggare jobbar med projekt som ska uppnå miljöcertifiering av konstruktionen, som Miljöbyggnad, Svanen, BREEAM eller LEED. I sådana fall kan det vara tidskrävande och svårt att jaga rätt på alla nödvändiga filer i samband med ett projekt.

ROCKWOOLs nya digitala dokumentationsassistent möter det problemet. Stenullsproducenten har i samarbete med Sweco kartlagt vilken dokumentation som ska användas för de specifika certifieringarna. Utifrån detta har alla nödvändiga filer samlats i en digital dokumentationsassistent, där du enkelt kan bygga och ladda ner ditt eget dokumentationspaket baserat på önskat certifieringsschema.

Allt-i-ett-lösning

Hållbarhetsingenjör Magnus Smith från Sweco har hjälpt till att reda ut vilken dokumentation som behövs och han bedömer att det digitala verktyget kommer att spara tid för konsulter och ingenjörer i arbetet med att få certifieringar korrekt utförda för sina byggnader.

– Vi upplever ett stort behov av lättillgänglig dokumentation på grund av de många certifieringssystem som successivt blivit en viktig del av många byggprojekt. Vi måste ofta kontakta olika återförsäljare och tillverkare för att leta data, men det här verktyget effektiviserar den processen, eftersom du själv kan hitta rätt filer och ladda ner dem i ett enda paket, säger Magnus Smith och fortsätter:

– När det gäller certifieringarna är det viktigt att uppnå en helhetsförståelse för de olika byggmaterial som finns, så vi ser till att jämföra kriterier och tekniska egenskaper som brandklassning och isoleringsförmåga en till en. Den överblicken får du i paketet som dokumentationsassistenten levererar. Optimalt vore om branschen hade en gemensam sådan här digital databas, men initialt är detta ett bra steg på vägen mot en effektivare vardag.

Digitalisering en nyckelfaktor för en effektiv grön omställning

Hållbarhetschef på ROCKWOOL Nordics, Christian Kofod, understryker den allmänna betydelsen av digitala verktyg för att effektivisera byggbranschens gröna omställning:

– I takt med de ökade klimatkraven måste vi som bransch bli mycket mer effektiva. Ju färre händer och ju fler dokumentationskrav, desto mer digitalisering behövs. Mycket tid går åt till att hämta dokumentation och det är dyrbar tid som kan användas på ett bättre sätt än att leta data på olika ställen.

En annan viktig fördel, lyfter han fram, med den nya dokumentationsassistenten är att du säkrar att du arbetar med korrekt och uppdaterad data.

– Som materialtillverkare går vi hela tiden in och optimerar våra processer och det kan ha en positiv effekt på våra produkters klimatdata. Med de nya klimatkraven och certifieringskraven är det absolut nödvändigt för våra kunder att de jobbar med data som är så aktuell och korrekt som möjligt. Och det har de alltid tillgängligt i dokumentationsassistenten, avslutar Christian Kofod.

Testa ROCKWOOLs nya dokumentassistent här!