Nyheter

Elektrifieringen får en skjuts när förmånsbeskattning slopas

Nu gäller skattefrihet för förmån av laddel på svenska arbetsplatser. Anledningen? För att underlätta omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

– Det är väldigt goda nyheter – inte minst med tanke på de konsekvenser elsbilsbranschen har sett efter att klimatbonusen togs bort, säger Martin Jonsson, Executive Vice President för eMobility på DEFA.

För de som kör eldrivna fordon till och från arbetet är laddning på jobbet ibland en förutsättning. Om medarbetaren i fråga inte betalar marknadsmässig ersättning till sin arbetsgivare är elektriciteten en skattepliktig förmån. Fram tills nu.

Syftet med den nya ändringen i inkomstskattelagen är att uppmuntra till arbetsresor med laddbara fordon i stället för mindre miljövänliga alternativ.

– Elbilsbranschen var inte beredd på att klimatbonusen skulle slopas i Sverige, och beslutet har inte varit positivt för industrin. Att regeringen nu inför skattefrihet för laddel på arbetsplatsen är välkommet för många. För DEFA, som nyligen har lanserat marknadens smartaste laddbox, har den nya skattefriheten redan bidragit till flera nya affärer, säger Martin Jonsson, VD för DEFA Sverige och Executive Vice President för eMobility på DEFA.

Det nya beslutet innebär att det, fram till den 30 juni 2026, råder tillfällig skattefrihet för förmån av laddel på arbetsplatsen. För att skattefriheten ska gälla måste laddningen ske på en laddpunkt eller vid ett eluttag som arbetsgivaren erbjuder i anslutning till arbetsplatsen. Enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag omfattas inte.

Regeringen menar att skattefriheten kan ha en positiv effekt på miljön i form av minskade växthusgasutsläpp från trafiken och skrev i sitt förslag att lagändringen förväntas ”minska den administrativa börda för både arbetsgivare och anställda som redovisning av denna förmån i dag är förenad med”.

Avgörande att kunna ladda på arbetet

Regeringen lyfter att beslutet om skattefrihet kan innebära att fler arbetsgivare installerar laddpunkter för att erbjuda sina medarbetare fri laddel.

För DEFA, som dagligen möter elbilsägare, är det tydligt att många privatpersoner är beroende av möjligheten att ladda sin bil på arbetsplatsen.

– Som arbetsgivare finns det många fördelar med att erbjuda sina medarbetare laddning på jobbet. Dessutom, sett till belastningen av vårt energisystem är det bäst att elbilar laddas när de naturligt står stilla, vilket de gör under en arbetsdag, säger Martin Jonsson.

Foto: andreas160578