Nyheter

Världens första klimatneutrala keramiska anläggning

Duravit tar ett innovativt steg mot en hållbar framtid: världens första klimatneutrala keramikproduktionsanläggning byggs på Matane-anläggningen i den kanadensiska provinsen Québec. Med start 2025 kommer en 140 000 kvadratmeter stor fabrik att producera upp till 450 000 keramiska delar per år.

För eldningsprocessen kommer världens första elektriska rullugn som drivs med vattenkraft att användas, vilket kommer att spara över 9 000 ton CO₂ per år jämfört med en konventionell gasugn. Den förnybart genererade elektriciteten kommer från vattenkraftverken i det kanadensiska bolaget Hydro-Québec.

– Vi är mycket stolta över att agera pionjär inom utformningen av en hållbar sanitetsindustri och att ge svar på utmaningarna med klimatförändringarna. Därmed sätter vi standarder för innovativa lösningar i en bransch som kännetecknas av hög energiförbrukning. Samtidigt är den nya anläggningen en milstolpe på vår väg mot klimatneutralitet 2045, säger Stephan Tahy, CEO för Duravit.

Foto: Gerd Altmann