Nyheter

Innovativa klimatlösningar på agendan när 19 techstartups antas av Sting

Klimatsmarta lösningar för ett hyggesfritt skogsbruk, innovativ växtbaserad ost och mjukvaror som hjälper energiföretag att öka vinsten och minska riskerna i sin handel med förnybar energi.

Det är några av de 19 innovativa lösningar som finns med i höstens omgång av Stings startup-program Accelerate, Incubate, Incubate DeepTech och Accelerate ClimateTech.

Accelerate ClimateTech är Stings nyhet inför hösten 2023. Programmet är en del av Stings nya Climate Action-satsning i vilken Sting har förbundit sig att accelerera hundra svenska klimatstartups under de kommande fyra åren. Detta kommer ytterligare förstärka Stings position som Nordens ledande inkubator inom klimat-området.

– I en tid när vår planet står inför svåra utmaningar är det inspirerande att se dessa techstartups ta fram framtidens klimatlösningar. Vi är den accelerator i Norden som har arbetat med flest startups inom climatetech och vi ser fram emot att få vara med och stötta och vägleda ännu fler klimat-bolag på deras resa från vision till verklighet, säger Karin Ruiz, Stings ClimateTech Lead.

Under hösten kommer de antagna Stingbolagen erbjudas coaching, workshops, investerarträffar, och support inom allt från finansiering till rekrytering. De blir även en del av Stings community bestående av hundratals alumni, peers, mentorer, investerare och industrikontakter. Alla antagna till Stings Accelerate erbjuds dessutom en investering på femhundratusen kronor från Propel Capital.

Från hyggesfritt skogsbruk till innovativ energihantering

Ett av de nya bolagen som är antagna till höstens Sting Accelerate ClimateTech är Nabla Analytics som tagit fram en optimeringslösning som hjälper energihandelsföretag att minska risken och öka vinsten i sin handel med förnybar energi.

– Energimarknaderna blir allt mer instabila och mindre förutsägbara, vilket gör det särskilt svårt att effektivt handla med olika resurser som vind och sol. För att lindra detta problem har vi utvecklat vår Asset Optimization-lösning. Vi är glada över att bli en del av Sting och få tillgång till deras omfattande nätverk och expertis i världsklass. Med deras hjälp vill vi ytterligare förfina och skala vårt erbjudande i flera europeiska länder samtidigt som vi behåller vårt fokus på effektdrivna lösningar, säger Warren O’Neill från Nabla Analytics.

Ett annat av höstens spännande bolag är Hyggligt som hjälper skogsägare med ett hyggesfritt skogsbruk.

– Man ska inte behöva välja mellan ekonomisk lönsamhet och ett hållbart skogsbruk. Med hjälp av bildanalys och vår optimeringsmodell hjälper vi skogsägare att ställa om till ett hyggesfritt skogsbruk och samtidigt öka inkomsterna från avverkningen. Med hjälp av expertis, nätverk och resurser från Sting Accelerate ClimateTech, kommer vi leda skogsindustrins omställning mot ett hållbart skogsbruk, säger Edith Heppich, vd och medgrundare av Hyggligt.

Här är höstens 19 utvalda Stingbolag

Antagna till Sting Accelerate ClimateTech:

Hyggligt

Hyggligt revolutionerar skogsbruket. Genom en optimeringslösning för hyggesfritt skogsbruk hjälper Hyggligt skogsägare att minska koldioxidutsläpp, öka den biologiska mångfalden och maximera den ekonomiska avkastningen.

Nabla Analytics

Nabla Analytics mjukvaruprodukter hjälper energihandelsföretag att öka vinsten och minska riskerna i sin handel med förnybar energi. Varje dag handlas 1GW kapacitet av vindkraft och batterier med Nabla Analytics produkter vilket resulterar i en 10-20% minskning av driftskostnaderna för Nabla Analytics kunder.

Nobon

Nobon är ett Stockholmbaserat fintech-företag som löser klimatfinansiering i utvecklingsländer.

Olik

Olik brinner för att skapa god och etisk mat som alla kan njuta av. De vill skapa en ost som inte bara tillfredsställer dina begär, utan också överensstämmer med dina värderingar. En ost som är bättre för planeten, djuren och dig.

Panter

När du köper din mat eller dryck kan du låna en Panter-förpackning kostnadsfritt i en vecka. Förpackningen kan lämnas tillbaka hos alla Panter-anslutna restauranger och caféer. Panters återanvändbara lådor och muggar bidrar till minskad nedskräpning och lägre klimatavtryck.

Antagna till Sting Incubate DeepTech:

Cestore

Vår lösning är ett undervattenssystem som fångar upp koldioxid från havsvatten så att havet kan ta upp mer från luften. I en tvåstegsprocess fångas koldioxid upp och omvandlas till havets naturliga kemi. Lösningen har potential att ge en direkt effekt på klimatkrisen, genom att i stor skala minska koldioxiden i atmosfären.

Dappler LabsValentin

Dappler Labs utvecklar ny teknik för metrologi i nanoskala inom tillverkning av halvledarprodukter. Deras produkter kommer att ge fabriker och utrustningstillverkare möjlighet att påskynda utvecklingen av nästa generations verktyg och processer.

Eontra

EONTRA är en deep-tech startup som fokuserar på att transformera den globala energimarknaden. Med en ny värmemotorprincip och skalbara lösningar strävar företaget efter att sänka energikostnader och minska miljöpåverkan. EONTRA siktar på att demokratisera energitillgång, minska ojämlikhet och främja miljömässig hållbarhet.

HyEnGen

Vi utvecklar elektroder och elektrokemiska celler som kan användas för hållbar och kostnadseffektiv produktion av grön vätgas.

Kitocoat

KITOCOAT producerar en hållbar ytbeläggning för frukt och grönsaker som förlänger deras hållbarhet med 3-7 gånger, samtidigt som den minskar matsvinn, behovet av kylning och plastförpackningar. Ytbeläggningen är antimikrobiell och fungerar som en barriär för gaser som går in och ut. Målet är att etablera KITOCOAT som en standardiserad arbetsmetod inom frukt- och grönsaksindustrin och på så sätt skapa en omfattande förlängning av hållbarheten från produktion till slutkunder.

PandionAI

PandionAI säkerställer behovet av tidskritisk intelligens med AI-baserad analys från AlertSat satellitkonstellation, för att leverera förändringsdetektering i realtid. Man tror på att låta slutanvändaren ha kontrollen och målet är att minska klyftan mellan rymden och slutanvändarna med hjälp av Alertsat Portal – en ny tjänst för nya användare av rymdresurser.

Antagna till Sting Incubate:

Baryon

Baryon är här för att digitalisera sjukvårdsbranschen. Företaget grundades av fyra yrkesverksamma som har mer än 25 års samlad erfarenhet av IT och sjukvård.

Parsd

Parsd ger analytiker innovativa verktyg för att effektivt hantera stora mängder ostrukturerad data, vilket garanterar kvalitativa insikter och en förtroendebyggande spårningshistorik. Plattformen, skapad av analytiker för analytiker, kombinerar AI och gemenskapsdrivna strukturer, och omvandlar insikter till fängslande berättelser.

VistaFeet

I Sverige amputeras mer än tio tår, fötter eller ben dagligen på grund av diabetesrelaterade sår. VistaFeet gör det möjligt för individer att öka sin kunskap och ta kontroll över sin fothälsa, vilket minskar ångest och istället möjliggör ett aktivt liv. VistaFeet främjar ett proaktivt tillvägagångssätt för att undvika förekomsten av fotskador.

Antagna till Sting Accelerate:

Coly

Coly är en banbrytande plattform utformad för att höja upplevelsen i delade bostäder, oavsett om det gäller studentbostäder eller coliving. Företaget erbjuder innovativa lösningar som främjar starkare communities, minskar konflikter och förbättrar livskvaliteten för hyresgästerna.

Diplocs

Diplocs ger återförsäljare data och insikter för att möjliggöra den perfekta butikskonsumentupplevelsen för en framtida generation av butiker.

Qudak

SaaS-plattform som säkerställer prestanda och kvalitet i tillverkningsindustrin. Qudak tillhandahåller ett öppet, säkert och användarvänligt produktionsverktyg där arbetsinstruktioner, uppdragshantering och analyser är nära till hands för operatörer och tekniker.

Racqy

Racqy är en social sportbokningsplattform där du kan hitta nya vänner och aktiviteter i ditt närområde och göra bokningar på dina favoritställen.

Timber Exchange

Timber Exchange är en modern och digital handelspartner som möjliggör global handel. Stöttar industriella aktörer med stora flöden att spåra marknader, förbättra compliance och automatisera nyckelprocesser.