Nyheter

Nytt utbildningscenter i Solna lyfter Panasonics hållbarhetsarbete

Text: Mikael Hedlund

Panasonic Heating & Cooling Solutions nya utbildningscentrum i Solna är en viktig pusselbit i företagets hållbarhetsarbete, Green Impact. Här ska bland annat installatörer utbildas i arbetet med företagets nya serie av luft– och vattenvärmepumpar med det naturliga köldmediet propan. På torsdagen var det invigning.

– Att hantera produkter som använder naturliga köldmedier kräver kunskap och vår nya generation luft- och vattenvärmepumpar ur L-serien, med hydraulisk anslutning mellan ute- och innedel ger ytterst litet klimatavtryck om de hanteras- och installeras på rätt sätt, säger Sverigechef Sofia Törnlöf.

De flesta luft/vattenvärmepumpar ska ha det naturliga köldmediet R290, propan och är anpassade till nordiskt klimat och kräver obefintligt underhåll. Företaget garanterar drift, utan elpatron, ner till minus 25 grader.

I utbildningscentret tronade också företagets nyutvecklade teknologi, Nanoe X, som neutraliserar och tar bort viruspartiklar och pollen i inomhusmiljö, och som finns installerade i HZ och Air-e.

För att klara utsläppsmålen i Europa behöver cirka tio miljoner värmepumpar installeras under de kommande åren enligt EU. Med mer än en halv miljon luft– och vattenvärmepumpar ytterligare per år, utöver de som redan tillverkas för den europeiska marknaden, ska Panasonic bidra.

– Vi accelererar produktionen av luft/vattenvärmepumpar, som vi tror är framtiden när det gäller att minska koldioxidutsläppen, säger Sofia Törnlöf.

Produktionen av de 500 000 enheterna kommer att ske i Panasonics fabrik i Tjeckien.

På bilden:  Produktchef Tomas Mellbom och Sverigechef Sofia Törnlöf, på Panasonic nya utbildningscenter i Solna

Foto: Mikael Hedlund.