Nyheter

Future Window – en manifestation för en bättre urban framtid

I dag presenteras den offentliga installationen ”Future Window Sthlm” med lansering på Åsögatan 117 på Södermalm i Stockholm. Med ett liveframträdande från rapparen Lilla Namo och inspiration från representanter från SALLY och White Arkitekter, öppnar projektet nu för allmänheten.

Världen står inför ett vägskäl och våra städer behöver förändras. SALLY, EY Dobermans framtidslabb, i samarbete med White Arkitekter och partners som Naturskyddsföreningen, Tool Space, Vasakronan, DVA, Lilla Namo och Stalands, presenterar det banbrytande projektet ”Future Window Sthlm”. Denna interaktiva ljudpromenad använder musik, storytelling och augmented reality (AR) för att skildra en annorlunda, bättre och mer hållbar framtid för Stockholm.

– Genom spekulativ design låter ‘Future Window’ oss drömma om en annan framtid för Stockholm. Genom ett möte mellan teknik, design och fiktion utforskar vi en ny typ av berättelse som inte bara visar på hur en annan stad kan se ut, utan hur det skulle kunna kännas att bo där, säger Tove Blomgren, creative director, SALLY.

Genom tre fysiska fönster ”The Walkable City”, ”The Symbiotic City” och ”The Rewilded City” som går att öppna genom att scanna dem, låter denna installation människor uppleva en alternativ verklighet – en stad med färre bilar, mindre avfall och mer grönska. Samtidigt som världen brottas med frågor om klimatförändringar, resursbrist och segregation, erbjuder installtionen en konkret vision av en önskvärd framtid som vi kan skapa tillsammans.

– Samhället i stort, inte minst byggbranschen, står inför uppgiften att uppnå mer med jordens allt knappare resurser. Vi behöver tänka om, se till värdeskapande platser och utveckla det vi redan har. Med dessa framtidsfönster vill vi öppna upp för nya optimistiska visioner och idéer, konstruktiva diskussioner och kreativa samarbeten, säger Elena Kanevsky, arkitekt och partner, White Arkitekter.

De fysiska fönstren har designats i samarbete med konstnären Finn Ahlgren från duon Godspeed. Hans inspiration kommer från hans arbete med oanvända och bortkastade material. Hans sätt att hitta skönhet i saker som anses vara skräp är en kraftfull metafor för den alternativa stadsframtid som presenteras i manifestationen.

Installationen kommer att vara tillgänglig för visning i en månad fram till och med den 28 oktober, med alla tre fönstren inom gångavstånd från varandra på Södermalm. Det första fönstret ligger vid Åsögatan 117.

Mer information om varje fönster och projektet i sin helhet finns på: 

https://urbanliving.preferablefutures.com/ 

Foto: Gerd Altmann