Nyheter

Finalisterna i Sweden Green Building Awards

Den 30 november går Sveriges mest prestigefyllda prisutdelning inom hållbart samhällsbyggande av stapeln: Sweden Green Building Awards (SGB Awards). Priserna delas årligen ut av Sweden Green Building Council (SGBC) till personer och projekt som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet. Idag, den 11 oktober, presenteras de 20 finalisterna i SGB Awards tio priskategorier.

Vårt byggande behöver anpassas till såväl ett förändrat klimat som till mindre och mer hållbar resursanvändning. För att premiera aktörer, företag och personer som medvetet arbetar för att sänka vårt gemensamma klimatavtryck inom en bransch som står för en stor del av Sveriges co2-utsläpp, delar SGBC årligen ut utmärkelser inom ett brett spektrum av priskategorier.

– Vi står fortsatt inför extremt stora utmaningar, det har inte minst sommarens klimatrelaterade händelser och kriser visat. Klimatet och resurseffektivitet angår oss alla och årets finalister är föregångare och inspiratörer inom det hållbarhetstänk som behöver implementeras på alla nivåer inom samhällsbyggnadsbranschen. Vi har fantastiska projekt i Sverige vilket vi ska vara stolta över, säger Lotta Werner Flyborg, vd, SGBC.

Bland årets finalister utmärker sig Vasakronan med hela fyra finalistplatser och Castellum med tre. Utöver detta finns i priskategorin Årets person inom hållbart byggande två finalister som genom sina kunskaper och aldrig sviktande engagemang bidragit på ett tongivande och inspirerande sätt för att höja kunskapen inom hållbart byggande. Årets finalister är:

Årets Miljöbyggnad:

Landskrona Sockerbetan, Emrahus Projektutveckling AB

Mathem, Niam och Mathem

Årets Miljöbyggnad iDrift:

Skäddan 1, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB

Syret 5, Wihlborgs Fastigheter AB

Årets BREEAM-byggnad:

Ackordet 1 (Haga Norra 1), Fabege AB

7Stjärnan, Castellum

Årets BREEAM In-Use-byggnad:

Borgarnäs 1 – Kista NOD, Atrium Ljungberg

Lundbyvassen 4:13, Atrium Ljungberg

Årets LEED-byggnad/projekt:

Magasin X, Vasakronan

Hötorgshus 2, Vasakronan

Årets LEED O+M:

Heden 22:19 (populärnamn Bohusgatan), Vasakronan

Mimer 5, Castellum

Årets Citylab-pris:

Campus Örebro, Akademiska Hus

Gottorp, Skanska

Årets NollCO2-projekt:

Space, Wihlborgs Fastigheter AB

Korsningen 1, Castellum

Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur:

Bergsbyn Företagspark, Skellefteå, Skellefteå kommun och NCC Sverige

Team E02 Centralen, Trafikverket och NCC Sverige

Årets person inom hållbart byggande:

Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan

Sara Borgström, gruppchef klimatneutrala byggnader, WSP

Juryn består av medlemmar från respektive certifieringssystems operativa råd. Årets person inom hållbart byggande utses av representanter från SGBC.

Årets prisutdelning hålls i anslutning till konferensen Building Sustainability på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

På bilden: Sockerbetan 1, Landskrona Sockerbetan, Emrahus Projektutveckling AB