Nyheter

Skandia Fastigheter uppför NollCO2 bostadsfastighet i trä i Uppsala

Skandia Fastigheter uppför sin första byggnad i trä – ett flerbostadshus med 47 hyreslägenheter i Sävja strax söder om Uppsala.

Huset, där allt inklusive stomme och hisschakt kommer att bestå av trä, blir fem våningar högt. För att säkerställa ett så lågt klimatavtryck som möjligt certifieras trähuset enligt Miljöbyggnad Silver och Sweden Green Building Councils certifieringsmodell NollCO2 där det senare ställer mycket höga hållbarhetskrav på såväl entreprenörer som materialval under uppförandet av byggnaden.

Hela byggnadens livscykels klimatpåverkan ska redovisas och balanseras med klimatåtgärder till netto noll klimatpåverkan. Livscykeln innefattar tillverkning och transport av byggdelar, byggprocesser, användandet och sluthanteringen av byggnaden.

– Exempel på några av de större balanseringsåtgärderna är egenproducerad el med hjälp av solceller på taket samt återbrukade fönster i hela byggnaden, säger Fredrik Brorsson, fastighetschef för Bostäder på Skandia Fastigheter.

Projektet byggstartas under hösten 2023, tillsammans med Wästbygg Gruppen. Arkitekter är LINK Arkitektur. Till sommaren 2025 står lägenheterna inflyttningsklara. Samtliga bostäder kommer att hyras ut via Uppsala Bostadsförmedling.

Bild: Link Arkitektur