Nyheter

Låg energiförbrukning och inomhusklimat i nivå Miljöbyggnad Guld i Stockholms nya landmärke

Nu är det avgjort hur Stockholms nya landmärke kommer att se ut. Idag presenterade OBOS, en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare, tillsammans med Stockholms stad det vinnande bidraget för Stadsljus, tidigare Gasklocka 4, i historiska Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden. Stadsljus kommer med sin höga arkitektoniska verkshöjd utgöra ett framträdande landmärke 110 meter över havet och forma Stockholms stadssiluett. Huset blir 30 våningar högt med runt 300 bostäder i olika storlekar. Bakom bidraget står ett arkitektteam bestående av Köpenhamnsbaserade Cobe och svenska Yellon.

Hösten 2020 vann medlemsägda OBOS anbudet för Gasklocka 4 i Norra Djurgårdsstaden och sedan maj 2023 har fyra team från några av Europas ledande arkitektkontor deltagit i ett parallellt uppdrag som fått namnet Stadsljus. Med höga krav på gestaltning, kvalitet och hållbarhet har förslagen bland annat bedömts utifrån kriterier som konceptstyrka, stockholmsk identitet, relationen till platsen och bostadskvalitet.

Bedömningsgruppen – med representanter från OBOS, Stockholms stad, samt Gert Wingårdh och Andreas Martin Lööf som rådgivande arkitekter – har tagit ett enhälligt beslut att rekommendera förslaget från arkitektteamet beståendes av de två arkitektkontoren Cobe och Yellon.

– Efter en gedigen och omfattande process tillsammans med Stockholms stad är vi väldigt glada att kunna presentera det vinnande bidraget för Stadsljus. Arkitektteamet har lyckats med konststycket att förena samtida bostäder och intressant arkitektur med en stark koppling till den kulturhistoriskt värdefulla plats som Gasverksområdet är. Med bostäder i olika storlekar och prisklasser kommer Stadsljus bli hem för människor i livets alla faser, och det är så vi som medlemsorganisation vill bygga bostäder, säger Daniel Kjørberg Siraj, Koncernchef och VD OBOS och del av bedömningsgruppen.

Visionen för Stadsljus är att skapa ett framstående landmärke som är väl förankrat i Gasverksområdet, det industrihistoriska området som ritades av svenske arkitekten Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet. Med formen av tre cylindrar blir Stadsljus nästa generations gasklocka, anpassad till vår tids behov av moderna bostäder.

Det 30 våningar höga huset rymmer runt 300 lägenheter och kommer sträcka sig 110 meter över havet och därmed bli en framträdande del av Stockholms stadsbild och den växande stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Byggstart av Stadsljus planeras till 2026 med försäljningsstart 2025, där OBOS medlemmar får förtur. Inflyttning beräknas från 2029.

– Jag tycker det har varit en bra och konstruktiv process i samarbetet med OBOS, bedömningsgruppen och Sveriges Arkitekter. De utvalda arkitektkontoren har med sitt bidrag gestaltat en vacker och innovativ byggnad som är väl förankrad i såväl platsen som i Ferdinand Bobergs arkitektur i Gasverksområdet. Byggnadens utformning är en samtida tolkning av en historisk kontext, precis det vi vill se när Stockholm växer, säger Torleif Falk, stadsarkitekt, Stockholms stad och en del av bedömningsgruppen.

– I Norra Djurgårdsstaden omvandlar vi hamn- och industriområden till ett öppet och levande bostadsområde. Det blir nya stadskvarter med nya landmärken som ger fler bostäder och fler arbetsplatser. Det här huset i Gasverksområdet kommer att bidra till stadens siluett och fyllas med hållbara bostäder, förskola, liv och rörelse, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Byggnaden har getts en öppen sockel, en prismatisk kropp och en tydlig krona som utmärker sig högt över sin omgivning. Det är utformat för att möta de höga krav på hållbarhet som ställs i Norra Djurgårdsstaden, vilket bland annat innebär låg energiförbrukning, inomhusklimat i nivå Miljöbyggnad Guld och väl utvecklade mobilitetstjänster.

Dess kompakta form möjliggör ett energieffektivt hus och den uppbrutna formen med tre cylindrar ger bra förutsättningar för ett stort ljusinsläpp. Det möjliggör även bostäder i flera riktningar, med ljus och utsikt jämnt fördelade över varje våningsplan. Bostäderna präglas av en stark arkitektonisk idé där de allra flesta är försedda med balkonger och fönster åt två håll. Tillsammans med OBOS sociala satsningar blir Stadsljus ett exempel på koncernens helhetssyn inom hållbarhet.

– Tillsammans har vi från Cobe och Yellon haft ett riktigt bra samarbete som hela tiden tagit oss vidare i processen. Den största utmaningen har varit att förena ett exteriört uttryck för staden och platsen med de allra bästa bostadskvalitéerna. Förutsättningen har varit ett trapphus, där varje våningsplan är över 1200 kvm. En riktig utmaning. Vi är mycket glada att få förtroendet att utveckla konceptet vidare i den fortsatta projekteringen, säger Fredric Scherman, Yellon, och Dan Stubbergaard, Cobe, i ett gemensamt´ uttalande.

Bostäderna planeras i olika storlekar och prisklasser, från yteffektiva studios till generösa våningar. 20 procent kommer erbjudas genom OBOS Deläga, där köparen äger minst 50 procent och OBOS äger resterande del. På så vis krävs inte ett lika högt lån eller kontantinsats vilket gör det möjligt för fler att köpa en bostad i Stadsljus.

– Stadsljus är OBOS största flerbostadshus hittills och jag är stolt över att vi har fått förtroendet från staden att förverkliga det, från idé till inflyttningsklara bostäder. De runt 300 lägenheterna i Stadsljus får ett stort ljusinsläpp och yteffektiva planlösningar, många med en fantastisk utsikt. Tack vare en modern modulbaserad konstruktion kan vi bygga effektivt och hållbart. Här kommer vi också erbjuda uppåt 20 procent av lägenheterna med OBOS Deläga, vilket gör att fler kan förverkliga sina bostadsdrömmar, säger Sofia Ljungdahl, VD för OBOS Nya Hem.

Läs mer på obos.se