Nyheter

Energikontor Norr utbildar ledare från Norrbotten i klimatledarskap

Energikontor Norr genomför just nu klimatledarskapsträning för chefer och ledare i myndigheter och organisationer i Norrbotten. Målet är att träna ledare på olika nivåer inom energiomställning och stärka dem inför resan mot klimatneutralitet.

Den 29 november 2023 träffades deltagare från flera norrbottniska kommuner samt energikontor för kunskapsutbyte och inspiration på Energikontor Norr i Luleå. Träningstillfället var den första av fyra träffar, där den andra sker 19 december. Ytterligare två workshops är planerade till januari och februari 2024.

Klimatledarskapsträningen genomförs som en del i projektet REMARKABLE.

Nationell projektledare är Isabella Katsimenis på Energikontor Norr:

– Att följa ledarna som deltar och se dem utvecklas till riktiga klimatledare är roligt att se, nu håller vi tummarna för att energiomställningen får fart i Norrbotten.

I planen för träningen ingår att skapa roadmaps eller färdplaner för klimatneutralitet 2045, ett bra verktyg att ha för klimatledarna. En viktig del i träningen är också att träffas för att lära känna varandra, utbyta tankar och idéer.

– Om vi ska lyckas med energiomställningen så behöver klimatledare i många olika delar av samhället vara modiga. Sådana här tillfällen att mötas, knyta kontakter och dela erfarenheter är helt ovärderliga.

I projektet REMARKABLE medverkar sju energikontor runt om i Europa. Finansieringen kommer från EU:s Horizon-program.