Nyheter

Nexans lanserar klimatsmart alternativ

Nexans, en av världens ledande kabelleverantörer, presenterar nu sin senaste innovation inom kraftkablar – Nexans AML. Denna avancerade 1 kV kraftkabel kombinerar hög prestanda med en stark miljöprofil genom att implementera termoplastisk isolering och integrera koldioxidsnål aluminium samt återvunnet plastmaterial i designen.

TPI för enklare återvinning

En av de framstående egenskaperna hos Nexans AML är dess fördelar i återvinningsprocessen. Termoplastisk isolering (TPI) går att återsmälta till skillnad från dagens PEX-isolering vilket förenklar återvinning och återanvändning när kabeln nått sin livslängd.

TPI är framtidens material i kabelbranschen och Nexans AML är först ut i denna satsning. Nexans AML har dessutom präglad innehållsdeklaration på mantelns utsida, Lifemark™, vilket kan underlätta separering av material för effektiv återvinning. Detta passar in i den cirkulära ekonomin genom att främja återbruk och minska avfallsmängden.

Miljömedveten design

Nexans AML representerar ett betydande framsteg inom hållbarhet för kraftkablar och har 50% lägre klimatpåverkan* jämfört med likvärdig produkt (N1XE) på marknaden. Ledaren är konstruerad med koldioxidsnål aluminium som har betydligt lägre koldioxidutsläpp jämfört med europeiskt genomsnitt.** Kabelns yttermantel innehåller minst 45% återvunnet plastmaterial vilket minskar behovet av ny råvara och minimerar det ekologiska fotavtrycket.

Aron Andersson, produktchef Elnät Nexans:

– Vi är mycket glada och stolta över att introducera Nexans AML på marknaden. Denna kraftkabel representerar vårt åtagande för en bättre framtid genom att kombinera hög prestanda med miljömedveten design. Vi tror att innovationer som denna kommer att driva branschen i en mer hållbar och effektiv riktning.

Peter Ipsen, teknisk specialist E.ON:

– Vi på E.ON välkomnar och stödjer Nexans initiativ att ta nästa steg mot en mer hållbar värld genom lanseringen av Nexans AML. Detta klimatsmarta alternativ av kraftkabel är ett positivt steg i rätt riktning för att minska vår klimatpåverkan och främja hållbar utveckling inom elbranschen.

Tekniska egenskaper

Spänning: 1 kV
Isoleringsmaterial: TPI
Ledarmaterial: Koldioxidsnål aluminium
Mantelmaterial: Återvunnen PE-plast
Enkel att installera och hantera