Nyheter

Mijöbyggnad guld & silver för nytt äldreboende i Västerås

NCC ska på uppdrag av Hemsö bygga det nya äldreboendet Stenkumla i Västerås. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på ca 150 MSEK.

NCC ska i samverkan med Hemsö och Västerås stad bygga det nya äldreboendet Stenkumla i Västerås. Stenkumla äldreboende omfattar 60 lägenheter, gemensamhetsytor, personalutrymmen samt trädgård med paviljong. Separat byggnad för reservkraft och förråd ingår i uppdraget.

Stenkumla ska utformas med högt ställda krav på energieffektivitet, god inomhusmiljö och sunda materialval och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld för energianvändningen och Miljöbyggnad Silver för resten av byggnaden. Byggnadens stomme utförs med klimatförbättrad betong och taket förses med solceller.

­– Vi är glada över samarbetet med NCC och det kommer bli ett fint och välkommet tillskott till de äldreboenden som redan finns i staden. Den färdiga byggnaden kommer att ge goda förutsättningar till fysiskt och mentalt välmående för både boende och personal, säger Mattias Lindström, projektchef på Hemsö.

Stenkumla ligger i stadsdelen Råby i direkt närhet till ett grönskande naturområde. Det nya äldreboendet består av en huskropp i L-formation med fyra våningar och entré, lobby, personal- och installationsutrymmen på entréplan. Varje lägenhet är cirka 33 kvadratmeter och innehåller pentry samt höj- och sänkbart handfat och WC.

­– Nu är vi i mål med den inledande projekteringsfasen och ser fram emot att börja bygga och få vara en del av den viktiga samhällsutvecklingen i Västerås stad. Idag när mer än en halv miljon svenskar är över 80 år känns det rätt att vara med och arbeta för att bygga ut äldreomsorgen i Sverige. Vi ser fram emot att göra detta tillsammans med Hemsö och Västerås stad, säger Anders Lindkvist, affärschef på NCC Building i Västerås.

Affärens ordervärde på cirka 150 MSEK orderregistreras i affärsområde NCC Building Sweden under första kvartalet 2024. Byggstart planeras omgående och beräknas vara klart hösten 2025.