Nyheter

Nio företag först ut med att signera Kalmar kommuns klimatkontrakt

Det blev en lyckad tillställning när nio klimatambitiösa företag signerade de första klimatkontrakten med Kalmar kommun.

Klimatkontraktet är till för alla företag i Kalmar som tillsammans med kommunen vill verka för ett hållbart och klimatsmart samhälle. Ett undertecknande innebär att företagen vill bidra med åtgärder som passar den egna verksamheten, är genomförbara och minskar koldioxidutsläppen för att Kalmar ska nå klimatneutralitet till 2030.

– Vi är oerhörd glada och tacksamma att bli fler hjälps åt för att klara av de tuffa utsläppsminskningar som behövs. Ju fler och snabbare desto bättre, säger Anna Thore, ordförande i Vatten- och miljönämnden.

– Vi börjar med en mindre grupp engagerade företag och hoppas på ett stort deltagande när vi drar igång våra klimatfrukostar framöver. Först ut blir ett möte om transporter och resors påverkan. Här kan vi alla bli bättre men varje resa börjar som bekant med ett steg – ett steg mot hållbara resval förstås, säger hållbarhetsstrateg Elvira Laneborg.

P&E Fastigheter och Skanska var två av de företagen som var med på mötet och som ser positivt på initiativet;

– Varje steg vi kan ta tillsammans vill vi vara med i, därför är det viktigt för oss att signera Klimatkontraktet, säger Karl-Johan Grem på P&E fastigheter.

– Vi vill skapa klimatledarskap och att alla ska känna sig trygga i att bära klimatfrågan. Det här är ingen one-man-show. Vi ser jättemycket fram emot att göra detta lokalt, säger Linda Elmgren och Emma Evertsson på Skanska.

De nio företag som deltog under fredagens signering var Climate recovery, Handelsbanken, Lackeby Products, Länsförsäkringar Kalmar län, P&E Fastigheter, Riksbyggen, Skanska, Stena Recycling och Widéns Åkeri.

Läs mer om Klimatkontraktet här: 

www.kalmar.se/klimatkontrakt