Nyheter

De är svenska mästare i golvåtervinning

Med nära 23 ton insamlat plastspill blev Noak i Norrbotten och Västerbotten klar vinnare i förra årets återvinningsliga. Av den totala mängd spill som gått till GBR Golvåtervinning från landets golvföretag, 409 ton, står Noak därmed själva för hela 5 procent.

Eftersom varje kilo återvunnet spill motsvarar en koldioxidbesparing på 2 kilo ger denna insats en vinst på 46 000 kilo i minskad klimatbelastning.

– Otroligt roligt att vi samlat in och återvunnit mest installationsspill i hela Sverige!, säger Markus Johansson, vd på Noak. Återvinning och miljöansvar är något som hela företaget tar på största allvar.

Men framgången har inte kommit gratis. Sedan 2016, när Noak var inne i en mycket turbulent period, har man kämpat hårt för att minska sin totala miljöpåverkan. Numera har man två möten varje år där hela företaget deltar. Det är en plattform för att systematiskt gå igenom företagets övergripande miljömål och inte minst följa upp statistiken för återvinning.

– Att påminna och inspirera är viktigt! Vi arbetar ju över stora geografiska områden så vi ses inte dagligen. På grund av de stora avstånden har vi nu också köpt in 30 elbilar som ett led i miljöarbetet.

– För bara två år sedan visste kunderna mycket lite om återvinning av installationsspill, men nu är de med på tåget och inser värdet. Att vi kan redovisa återvinning från enskilda projekt är ju också högintressant för beställarna och särskilt för de KMA-ansvariga ute på byggena.

Markus Johansson säger att det inte är något extrajobb att återvinna spill. Det är kanske enklare i stunden att slänga allt i samma hög men sedan måste avfallet ändå sorteras, menar han. Med Big bag-påsarna från Tarkett/GBR Golvåtervinning går återvinningen smidigt och lätt.

– Från 2027 kommer man att behöva redovisa data om inomhusklimatet vidare till kunden, som jag uppfattat saken. Så jag ser ingen anledning att inte lägga in återvinningen i sina dagliga rutiner redan nu.

– Om man sätter en peng för återvinning blir det så klart fler som återvinner men jag tycker det handlar om en attityd, om att vilja göra det ändå. Det gäller ju faktiskt framtiden för våra barn och barnbarn.

Noak har 110 anställda inom plattsättning, golvläggning och undertaksarbeten. Företaget finns i Piteå, Luleå, Umeå och Skellefteå och har Norrbotten och delar av Västerbotten som arbetsområde. Som Auktoriserat Golvföretag uppfyller Noak med råge ett av de viktigaste kriterierna i Golvbranschens kvalitetsstämpel; hållbarhet. Kriteriet utgår från FNs globala mål nr 12 om hållbar konsumtion och produktion.